Изложби

Гергина Радева с "Моята същност" в галерия "Универсум" в гр. Варна

Изложба живопис

Гергина Радева с "Моята същност" в галерия "Универсум" в гр. Варна


◊ СЪБИТИЕТО

"Моята същност" - изложба на Гергина Радева в галерия "Универсум" в гр. Варна

Езотерична галерия „Универсум” (бул. „Мария Луиза” 13) представя втората изложба от арт проекта „Мост през поколенията – моят град”. Проектът е израз на желанието на галерията да даде шанс и на младите автори да представят таланта и новаторството си.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Платната на младата авторка са израз на едно дълбоко търсене, дълбоко изживяване, в което вътрешния и външния свят се сливат. „Моята същност” е един поглед навътре. Една експедиция към неизказаното и към това, което трудно би могло да се изкаже.

Гергина Радева успешно овладява скритата сила на цветовете и намира външен израз в тяхната символика. Тръгвайки от червения – докосвайки се до инстинктите, огъня и силата на движението, преминавайки през пламенността и чувствеността на оранжевия, ведростта и въодушевлението на жълтия цвят; наслаждавайки се на лятното зелено и неговата естественост и живост; потапяйки се във вътрешното спокойствие и вглъбеност на синьото; преминавайки през тъмно синия, индигов цвят с неговата хармоничност, окриление и нежност, младата авторка достига до красотата и светлината на бялото – цветът, който съдържа в себе си силата на всички останали. От символиката на цветовете авторката преминава към своята лична интерпретация.

Картините се отличават с изключителна пластичност, спонтанност, случване. Те са вътрешен скок, провокация. Поглед към най-съкровеното на човека – там, където няма нищо и същевременно има всичко.

„Бях се отдала изцяло на процеса, рисувах, без да мисля, без очаквания или претенции. Просто едно изливане на себе си върху платното, напълно спонтанно и без остатък. Различни цветове – различни вътрешни състояния, чувства и емоции. Истински Action Painting…”

 
◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Гергина Радева е родена през 1986 г. в гр. Варна. През 2009 г. завършва Национална художествена академия, гр. София, специалност „Живопис”. Има реализирани вече няколко съвместни изложби. Освен в областта на живописта, работи и като илюстратор на книги.

Автор:
Диана Радева, галерист
Публикация:
18.09.2009 г. 00:26
Посетено:
1186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8454-gergina-radeva-s-moyata-sashtnost-v-galeriya-universum-v-gr-varna