Изложби

Изложба на Едмонд Демирджиян в СГХГ

Да се срещнем отново с огромната положителна енергия на Едмонд

Изложба на Едмонд Демирджиян в СГХГ
Едмонд Демирджиян. Висящ калкан, 2007


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя

Едмонд Демирджиян (1951-2009)

17 септември - 15 октомври 2009

Откриване на 17 септември, четвъртък, 18.00 ч.

СГХГ, ул. "Ген Гурко" 1
София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е провокирана от внезапната и ненавременна смърт на художника. Тя е своеобразен трибют в негова памет и повод да се срещнем отново с огромната положителна енергия на творчеството му.

Без да има ретроспективен характер, експозицията обхваща различни периоди и посоки на работата му. Част от нея е подготвяна приживе изложба, посветена на ранна работа от началото на 70-те години и рисунките към нея. Проект, който демонстрира метода на работа и отговорността към създаването.

Показани са десетки рисунки от различни години, които са имали особена стойност за твореца. Създавани всекидневно и навсякъде, те не са подготвителни скици, нито са били предназначени за изложби, но съществуват самостоятелно като един отделен път в живота на художника.

В изложбата участват и някои последни произведения на Едмонд Демирджиян, събрани от частни колекции и от неговото ателие. Акцент са и „висящите калкани” – запазена марка на твореца.

Художник и музикант, Едмонд Демирджиян остава в българската художествена култура като знакова фигура, изпълвала с ярките си цветове и взривния си ритъм галерии и концертни зали. Той е разпознаваем чрез собствения си пластичен език и фантастично цветната атмосфера, която творбите му създават.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Едмонд Демирджиян
(1951-2009) завършва специалност стенопис в Художествената академия в София през 1978 г. Оттогава участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Организира множество самостоятелни изложби. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката. През 1994 получава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ по закона за “изключителни заслуги в областта на изкуството”. До 1998 разделя времето си между България и САЩ. През 1995 получава престижна стипендия за живопис на американската фондация “Полък-Краснер”.

През 2006 е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата "Непоказвано от Едмонд", галерия на ул. "Шипка" 6, София.

Творчеството му се разделя на няколко периода: 1978-1983 – създава фигурални композиции, интериори и натюрморти в конструктивистичен маниер; 1983-1987 – рисува предимно гротескни фигурални композиции с темпера в експресионистичен стил; след 1987 развива творчеството си по посока на абстрактния експресионизъм.

През 2008 открива собствено изложбено пространство, наречено "Салон-ателие Едмонд" на ул. "13 март" № 21 в София.

http://edmonddemirdjian.blogspot.com



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
14.09.2009 г. 16:00
Посетено:
1443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8430-izlozhba-na-edmond-demirdzhiyan-v-sghg