Изложби

"Мълчалив разговор" - изложба на Георги Йорданов в галерия "Париж"

Девет нови творби на художника, изпълнени с булгаковски дух...

"Мълчалив разговор" - изложба на Георги Йорданов в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

"Мълчалив разговор"
Георги Йорданов в галерия "Париж"


17.09.2009 - 03.10.2009


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

На 17.09.2009 г. в галерия "Париж" се открива изложбата „Мълчалив разговор” на варненския художник Георги Йорданов. Интересен е фактът, че въпреки вече извоюваната популярност на автора не само в България, но и в чужбина, се оказва, че той не е имал самостоятелна изява пред софийска публика.

Така, на празника на столицата, Георги Йорданов ще направи един своеобразен „дебют” пред столичани. Авторът е имал преди това седем самостоятелни изложби в Лондон, където собственик на негова картина става известният уелски актьор, сценарист и режисьор Тери Джоунс („Монти Пайтън и Светия Граал”).

В галерия "Париж" ще бъдат показани девет нови творби на художника, за които бихме могли да кажем, че са изпълнени с особен - булгаковски дух. В излъчването, а и в самите сюжети на творбите има нещо едновременно руско-сталинистко и буржоазно-аристократично. Често присъства и една мистична котка с много човешко лице, през очите на която сякаш наднича един закачливо намигващ Воланд. Жените и мъжете са застанали като за снимка, случваща се някъде в началото на XX век, с типичните за тогава костюми и шапки, в познатата приглушена и опушена светлина, застинали в лека усмивка и винаги гледащи зрителя. Дори някои от персонажите са се обърнали специално назад, а други надничат през рамото, точно както правим, когато ни казват, че ни снимат. Разбира се, бутилките вино и чашите са неизменно присъстващи като част от мълчаливия разговор, който се провежда сякаш през очите и загадъчните усмивки на героите. Всичко изглежда много уютно, реално и някак по домашному близко, но неизменно съпътствано от усещането за сюрреалистично, булгаковско приключение...

Експозицията ще продължи до 3.10.2009 г., като може да бъде видяна и онлайн в сайта на галерия "Париж".

Автор: Надежда Павлова, галерист
14.09.2009 г. 11:31
Посетено: 3088
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8429-malchaliv-razgovor-izlozhba-na-georgi-yordanov-v-galeriya-parizh