Изложби

Традиционна годишна изложба-конкурс на учениците от НУИИ "Илия Петров"

Галерия "Академия" тържествено открива изложбения си сезон 2009-2010

◊ СЪБИТИЕТО

Традиционна годишна изложба-конкурс 2009
на учениците от Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”

. Под патронажа на Министъра на културата – Вежди Рашидов

Откриване на 15.09.2009, 18.00 ч.
Галерия „Академия” - НХА


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Това е първата изложба на ученически творби в галерия „Академия” към Националната художествена академия. С това събитие галерия „Академия” тържествено открива изложбения си сезон 2009-2010.

Годишната изложба-конкурс е представителна изложба за годишните постижения на училището в учебно-творческата му дейност. Изложбата е първото събитие от програмата за възстановяване и задълбочаване на приемствеността между двете най-стари държавни, културно-образователни институции - Художествената гимназия и Художествената академия, в общата им мисия за съхранение и развитие на националната  художествена традиция в новия европейски културен контекст.

Изложбата е конкурс, на който чрез журиране се излъчват най-добрите постижения на учениците на училището за изминалата учебна година, по специалности: живопис, графика, скулптура, илюстрация и оформление на книгата.

Наградите
Наградите са парични (във вид на ваучери за художествени материали) и се осигуряват от спонсори: част от тях са по договор с Банка „Пиреос”, а останалите са от Училищното настоятелство.

Наградените се излъчват от жури, съставено от преподаватели в училището, НХА, СБХ и представител на Училищното настоятелство. Председател на журито е директорът на училището.

За всички нас, а най-вече за лауреатите, е огромна чест Министърът на културата, който е възпитаник и на гимназията, и на академията, да връчи наградите на бъдещите художници. 
 
Гостите

Домакин на събитието ще бъде Ректорът на НХА проф. Светослав Кокалов. Освен Министърът на културата, г-н Вежди Рашидов, който е патрон на събитието, сред официалните гостите ще бъдат и председателят на СБХ, проф. Ивайло Мирчев, както и професори, преподаватели студенти, ученици и родители.

Заповядайте на празника!

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
11.09.2009 г. 17:26
Посетено:
1101
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8420-traditsionna-godishna-izlozhba-konkurs-na-uchenitsite-ot-nuii-iliya-petrov