Изложби

Изложба "Избрано. Лиляна Русева" на "Шипка" 6

С почит и уважение към паметта и творчеството на художничката

Изложба "Избрано. Лиляна Русева" на "Шипка" 6
Лиляна Русева. Автопортрет


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Избрано

Лиляна Русева (1932-2009)



Вернисаж 11 септември 2009, петък, от 18 до 20 часа
Изложбена галерия “Шипка” 6, І етаж

• Изложбата се организира с почит и уважение към паметта и творчеството на Лиляна Русева, която напусна този свят през месец май тази година.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Вглъбен творец, авторката принадлежи към поколението художници, което навлезе в българското изкуство през шейсетте години на ХХ век с особена способност за самоанализ и творческа саморефлексия.
 
Човекът е неизменно в полезрението на творбите й и с право може да определим насочеността й и духовната й позиция като хуманна. С еднаква сила и професионализъм тя работи в голямоформатните фигурални композиции и портрети, както и в камерните интимни живописни жанрове - голо тяло, пейзаж и т.н.

Лиляна Русева с ефирна виртуозност постига убедителност в творчеството си, а класическите живописни стойности характеризират голяма част от творбите й. Тя остава интересна и новаторска с индивидуалното смесване на жанровите характеристики, с лекотата в работата си с пастелните гами и достига до характерната за нея прецизност и естетика.

В експозицията участват петдесетина живописни творби, сред които известният й „Автопортрет”, собственост на СГХГ, портрети на
Йордан Радичков, Мария Гигова, Лили Игнатова; произведения от колекцията на семейството, както и от сбирките на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, художествените галерии в Плевен, Русе, Стара Загора, Бургас и др.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Лиляна Русева е родена на 6 април 1932 г. в София. През 1959 г. завършва Художествената академия, специалност "Илюстрация" при проф. Илия Бешков.

От 1963 г. е член на Съюза на българските художници; през 1972 г. е първата й самостоятелна изложба, а през 1979 втората - оттогава до днес има десетки самостоятелни изложби и участия в общи международни и национални експозиции. Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ и градските галерии в страната. През 1979 г. й е присъдено званието „заслужил художник”, а през 1982 получава орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен.

Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
10.09.2009 г. 21:53
Етикети:
Посетено:
1483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8414-izlozhba-izbrano-lilyana-ruseva-na-shipka-6