Изложби

"Есенно трио" в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис и скулптура

"Есенно трио" в галерия "Ларго", Варна
Картина на Нели Ценова


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

“Есенно трио”

Валери Ценов, Нели Ценова – живопис, Румен Михайлов - скулптура


11-30 септември 2009

Откриване – петък, 11 септември 2009 г., 18.30 часа 
арт галерия “Ларго” - Варна, ул. "Тодор Икономов" 1 (зад ВИНС)


◊ ИЗЛОЖБАТА

В петък, 11 септември, във варненската арт галерия “Ларго” се открива шестнадесетата по ред изложба под наслов “Есенно трио”. Зад поетичното заглавие се крие пловдивската двойка художници Нели и Валери Ценови, а триото се допълва от познатия и във Варна шуменски художник и скулптор Румен Михайлов.

Триото художници са представители на есенните зодии – Нели – на Дева, Румен – на Везни, а Валери – на Скорпион. Но не само този признак ги събира заедно – в живота, освен че Ценови са семейство, тримата са добри приятели и участват заедно в много изложби. Изповядват еднакви ценности и възгледи по отношение на важните неща в живота, имат близко светоусещане. И тримата са творци, изключително деликатни, с тънка емоционална чувствителност, като хора - високо интелигентни и ерудирани, работохолици, и тримата – всеотдайно отдадени на работата и творчеството си, художници, които не правят компромиси нито с темите, нито с методите си на работа. Често казвам, че в техните работи няма нищо случайно, всеки елемент, всяка мазка, всичко е премислено, преживяно до последната подробност.

Ето защо има доста сериозни аргументи тази изложба да бъде наречена “трио”. Творбите на триото са хармонични, създават една обща мелодия – лиричното сопрано в картините на Нели - есенно-меланхолично, но и апотеоз на природата и живота, мекият тембър на тенора в платната на Валери – загадъчно-вълнуващ и нежен, връщащ ни в миналото, за да преоткрием чрез него съвремието, и накрая дълбокият, мощен, жизнеутвърждаващ баритон, струящ от пластиките на Румен - бурен и страстен като есенните ветрове, дъждове и стихии.

Синхронът е изненадващо добър – есенната палитра на картините на Нели, мистиката в платната й хармонират с охрата и кафявата гама в градските и селски пейзажи на Валери, с благородно-синьото и гранитно-сивото, чрез което е разработил античните теми и женски образи в няколко от платната си. И за  да е пълен синхронът, пластиките на Румен, със своята динамика и фойерверки от енергия, накъсват и взривяват тази есенно-меланхолична мелодия, за да ни провокират и да ни напомнят, че стихията на живота се нуждае от всички емоции и човешки състояния. И от нежната меланхолия, и от мъдрата вглъбеност, и от бурната и всепоглъщаща страст. Състояния, присъщи не само на човека, но и на природата.

И ако и това не е достатъчно, за да привлека вниманието ви към тази изложба, ще припомня, че през месец май Валери Ценов имаше изключително успешна самостоятелна изложба в галерия “Ларго”, от която бяха откупени 2/3 от картините, Нели Ценова е една от най-търсените художнички от Пловдив, която работи с поръчки за 6 месеца напред, а пластиките на Румен Михайлов обикновено са откупени още на фаза проект.

Докоснете се до красотата и таланта на тези невероятни български творци сега, в галерия “Ларго”. В настоящата изложба участват 16 маслени платна на Валери Ценов, 4 картини на Нели Ценова и 7 скулптури и малки пластики на Румен Михайлов. Изложбата продължава до 30 септември. 


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ
   
Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтанско. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната художествена академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.

Нели Ценова е родена на 25 август 1961 г. в Пловдив. Завършила е първият випуск на Пловдивската художествена гимназия, а след това НХА - София със специалност "Художествен текстил". Има 6 самостоятелни изложби и участия в много групови изложби, заедно със съпруга й Валери Ценов или с изключително силната група на пловдивските художници. Много от картините й са достъпни в интернет пространството, защото художничката смята това за най-демократичната форма за споделяне на нейните идеи с възможно най-широк кръг от хора. Ценова използва реалността като изразно средство, затова и стилът й може да се определи като “магичен реализъм”. Изключително прецизна и отговорна към работата и творчеството си, Нели Ценова присъства в домовете и колекциите на почитатели от България, Франция, САЩ, Турция и др. Живее и работи в Пловдив.

Румен Михайлов е роден на 10 октомври 1956 г. в гр. Шумен. Работи в областта на малката пластика, живописта и рисунката. Завършил е Университета "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново, специалност "Скулптура". Член е на СБХ. Художникът има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина, по-важни от които са: 1991 - галерия “Сердика”, София; 1992 - галерия “Папири”, Берлин; 1998 - галерия "Бервалд", Маастрихт, Холандия; 2006 - Salon international de l’art – Марсилия, Франция. Михайлов участва и в над 20 групови изложби у нас и в Моймировце - Словакия, Чикаго, Виена, Братислава, Париж, Лондон, Келце - Полша. Негови творби са притежание на НХГ София, Министерството на културата, Парламента на Република България, HOF GALERIE - Шлотербег, Германия, Папската колекция – Ватикана, Бизнес клуб "CERCLE MUNSTER" – Люксембург, ГХГ в Шумен, Търговище, Бургас, Добрич, както и на частни колекции в България и чужбина. Румен е кавалер на Наградата на Шумен за изобразително изкуство – 1987 г., наградата на Шумен за скулптура – 1989 г. и наградата на Шумен за изобразително изкуство – 2008 г. Художникът живее и работи в Шумен.

Автор: Нели Вълчева, галерист
08.09.2009 г. 14:18
Посетено: 1419
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8403-esenno-trio-v-galeriya-largo-varna