Изложби

Фотографска изложба "Съкровищата на Света гора"

Fred Boissonnas: Пътешествия в Атон

Фотографска изложба "Съкровищата на Света гора"


◊ СЪБИТИЕТО

Фотографска изложба "Съкровищата на Света гора"

Fred Boissonnas: Пътешествия в Атон
1928-1930

Експозицията съдържа фотографии на Fred Boissonnas, снимани по време на неговите пътувания до Света гора през 1928 и 1930.


Официално откриване на 16 септември 2009, 17.00 часа, Гръцка фондация за култура – София
ул. "Г. Бенковски" 51

• Изложбата се осъществява със специалното съдействие на Музея по фотография в град Солун, Гърция, Светогорското представителство със седалище град Солун и Гръцка фондация за култура – София. Изложбата е включена в културните събития, посветени на честването „София, 130 години столица на България”.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Със съдействието на Музея по фотография в Солун „Светогорското представителство” поема инициативата да покаже снимки от фотографския архив на Fred Boissonnas, които са на тема „Света гора”. Фотографиите, включени в изложбата, показват представителна извадка от двете посещения на швейцарския фотограф в Атон през август 1928 и октомври 1930.

Fred Boissonnas несъмнено е най-важният фотограф в Гърция през първото десетилетие на 20. век, който оставя след себе си висококачествен художествен материал с безценна историческа стойност. Неговият архив, който се намира от няколко години в Музея по фотография в Солун, представлява важна база за сравнение за всеки, който иска да се докосне до Гърция, преди тя да претърпи бързите промени, които следват главно след Втората световна война.

Изложбата съдържа фотографии на Fred Boissonnas, които са снимани по време на неговите пътувания до Света гора през 1928 и 1930. Boissonnas е посетил почти всички големи манастири по начертан предварително план. Повече от 400-те фотографии, които са открити в неговия архив, представят архитектурата на манастирите, гледки от вътрешните дворове, както и детайлни кадри отблизо. Fred Boissonnas се опитва от различни ъгли да покаже архитектурата и природния ландшафт, който свидетелства за големия страх от нападение на пирати в Средновековието. Неговото предимство да снима от морето към сушата създава чувството за правене на откритие, което придава на творбите му метафорично значение за пристигане в историческата и митологична земя на Гърция. Той старателно документира ограничен брой стенописи, подвижни икони и църковни съдове.

В неговите фотографии не присъстват религиозни церемонии или служби, което е доказателство за това, че той строго е спазвал каноните и правилата на манастирската общност на Света гора. Общото впечатление е, че Boissonnas не се е доближил до метафизичната аура на Света гора, но пък е успял да улови гръцкия дух, една идея, която той култивира повече от 30 години със своите фотографии, документации и изкусно заснемане. Неговите творби дават важни сведения за Света гора през Средновековието на базата на много текстове и визуализация. Фотографският архив на Fred Boissonnas, сниман в Гърция, съдържа хиляди снимки от Гърция и 413 снимки от Света гора и е купен от Гръцката културна организация S.A. и предоставен на Солунския музей по фотография.

За цялостното представяне на снимковия материал „Светогорското представителство” е издало каталог, съдържащ пълния фотографски архив, който се съпровожда от редица научни текстове, както и един текст, написан от самия Boissonnas по време на неговото първо посещение в Света гора.


◊ ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ
   
Изложбата „Съкровищата на Света гора” е представена през 1997 г. в рамките на събитията в Солун като културна столица на Европа. „Светогорското представителство” е гражданско сдружение с нестопанска цел, основано през 2000 г. от община Солун и Светата общност на Света гора и по същество представлява продължение на тази изложба с цел запазване и популяризиране на светогорския дух.

Представителството се намира в центъра на град Солун, в реставрираната сграда Неделку, на ул. "Егнатиа" 109. Сградата е специално предоставена от община Солун за нуждите на представителството.

„Светогорското представителство” се управлява от 7-членен Управителен съвет под председателството на кмета на град Солун. Почетен председател на сдружението е управителят (главният наместник) на Света гора. От останалите 6-ма членове на съвета трима се определят от община Солун и трима от Светата общност на Света гора. Мястото на заместник председател заема един от членовете на съвета на Светата общност. В случай че председателят е възпрепятстван, той бива заместен от определения за това представител на община Солун.


◊ ЗА FRED BOISSONNAS

Fred Boissonnas е роден в Женева, Швейцария на 18 юни 1858 г. Става известен чрез своите фотографии на Гърция. Неговият баща, Henri Boissonas бил привърженик на идеята да превърне Женева в център на фотографията. Докато неговият брат Edmond-Victor (1862-1890) е бил запленен от техническата страна на фотографията и предизвиква фурор със своите изобретения на световното изложение във Виена през 1882 г., то François-Frédéric (наречен „Fred“) получава образование
в Щутгарт и Будапеща, което е насочено изцяло към изкуството. След няколко публикации надареният фотограф печели през 1900 г. златен медал на световното изложение в Париж, след което става световно известен.

След първото си пътуване в Гърция (заедно с Daniel Baud-Bovy) той заснема няколко хиляди снимки и публикува през 1910 сборника "Daniel Baud-Bovy et Fred. Boissonnas. En Grèce par monts et par vaux avec une préface par Th. Homolle,... et des notices archéologiques par Georges Nicole
". Следващи пътувания отново го отвеждат в Гърция през 1911, 1912 и 1913. През 1913 г. той за първи път изкачва връх Олимп заедно с Baud-Bovy и гърка Christos Kakalos. Любовта му към гръцката култура го отвежда всеки път в Гърция и остров Крит. Така възникват многобройни сборници като "L'Acropole d'Athènes" (1914), "La Grèce immortelle" (1919) или "Victor Bérard. Dans le sillage d'Ulysse. Photographies de Fred. Boissonnas" (1933, с Victor Bérard). Други негови пътувания го отвеждат в Египет, Нубия, Синай и Света гора. Общо е публикувал около 50 сборника с фотографии. През 1919 основава издателство "Boissonnas".

Значението на фотографиите на Boissonnas, от една страна, се крие в художествената им стойност, в умелото използване на светлини и сенки. От друга страна – в тяхната безценна документална стойност - Boissonnas се интересува не само от древни паметници и неизвестни ландшафти, но и от обитателите, които той заснема по време на работа или в групи, които позират за снимка. Тези фотографии представляват безценни документи за историята на Гърция през ранния 20. век.

Почива в Женева на 17 октомври 1946 г.

Автор: Цветелина Атанасова, Гръцка фондация за култура - София
06.09.2009 г. 18:08
Посетено: 2182
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8395-fotografska-izlozhba-sakrovishtata-na-sveta-gora