Изложби

Изложба на Клео Уилкинсън в галерия Леседра

Мецотинто - най-трудната графична техника

Изложба на Клео Уилкинсън в галерия Леседра


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Леседра" представя

Изложба на Клео Уилкинсън, Австралия

"Святи и одухотворени сенки"



4 септември – 30 септември 2009

"Леседра" - галерия за съвременни артпроекти
ул. "Милин камък" № 25, Лозенец

Откриване на 4 септември, петък, от 17 до 19 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА И ИЗЛОЖБАТА

Клео Уилкинсън е една от малкото художнички, работещи днес с най-трудната графична техника – мецотинто.

Тя се дипломира с почетно отличие от факултета по изкуства на университета в Оклънд, Нова Зеландия и досега е имала самостоятелни изложби във Венеция и Ванкувър, както и участия в Европа, Азия, Канада и САЩ. Работила е по покани като гостуващ художник в Италия (Флоренция, Венеция и Перуджа), Холандия, Япония, Люксембург, Гърция, Швеция, Финландия, Нова Зеландия, Канада (Калгари, Квебек), САЩ (Ню Йорк, Бъркли), Аржентина, Исландия и Австралия.

Произведения на Клео Уилкинсън са приемани за участие във важни световни биеналета на графиката в Италия, България, Корея, Полша, Испания, Япония, Египет, Литва, Германия, Австрия, Канада, САЩ, Русия, Турция, Китай, Финландия и Австралия.

Работите й присъстват в много престижни частни, корпоративни и публични колекции.

 
Мецотинто е графична техника, открита и разработена от Лудвиг фон Зийген през 1642 г.

Основният принцип е изображенията да се изваждат от абсолютно черната повърхност на металната плоча. Това раждане на образи от нищото придава магнетична сила на светлините и сенките, което никое друго изкуство не може да постигне.

Мецотинто се счита за една от най-трудоемките техники в изобразителното изкуство. Тя може да бъде причислена към дълбокия печат. Повърхността на медна плоча се нагрява плътно с инструмент, наречен кобилка. Покритата с мастило повърхност дава плътен черен отпечатък. На следващия етап художникът използва подходящ инструмент, с който полира (накантва) участъци от предварително награпената повърхност така, че при по-нататъшното отпечатване по-грубите участъци дават по-тъмни нюанси на цвета. При отпечатването плоскостта се покрива с мастило, след което се изтрива внимателно с длан. Най-гладко полираните участъци не задържат мастилото и дават светли до бели тонове. Отделните цветове при техниката мецотинто се създават с допълнителни плочи. В резултат на тази техника създаваният образ сякаш изплува от чернотата на небитието.


Художничката за своето творчество:

Моят интерес е в силата да предизвикам тревожни и неуловими моменти чрез леките нюанси на светлина, които богатството на мецотинтото може да разкрие.

Въпреки специализацията ми в техниката на мецотинтото аз продължавам да живописвам и да скулптурирам, създавайки образите като извадени от тъмнината, така както една мисъл изплува от нечия памет. Използвам зоните на междинни състояния и неопределени пространства. Много от моите настоящи произведения се основават на двойствеността на отношенията – борбата между проницателността и съмнението, колебанието и посвещаването.

Хора, стоящи в мрак и намиращи се между очакването и тревогата, са един от моите образи, вдъхновени от спомените и от подсъзнанието – част от моя визуален език.

За да поддържам високия стандарт на моите произведения, аз изпълнявам лично всички творчески и технически процеси, без да използвам помощници или асистенти.

Създадох моя собствена рулетка, с която постигам гравирана на точици повърхност върху металната плоча – същностната подготовка за сътворяването на една творба в мецотинто, и това отнема десетки часове. 

Автор:
Георги Колев, Леседра
Публикация:
03.09.2009 г. 13:16
Посетено:
2235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8387-izlozhba-na-kleo-uilkinsan-v-galeriya-lesedra