Изложби

Изложба "40 години Представителство на СБХ Разград"

Една разнолика изложба с повече от 40 участници

Изложба "40 години Представителство на СБХ Разград"
Картина на Васил Карадимов


◊ СЪБИТИЕТО

Съюз на българските художници представя

Изложба „40 години Представителство на СБХ Разград”

От 3 до 24 септември 2009

Откриване на 3.09. 2009, 18 ч.
Изложбена зала на ул. „Шипка” 6, етаж 3


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Разград, освен град с богато минало и традиции, е и град на автори-художници, оставили трайна следа в българското изкуство. Сред тях са живописците Никола Ганушев, Илия Петров, Данаил Дечев, скулпторът Йордан Кръчмаров, художественият педагог Веселин Димчев и др.

Настоящата изложба ще отбележи организирания културен живот на художниците в Разград за 40-годишното съществуване на тяхната организация, която през годините защитава техните интереси.
 
Групата е активна и може да се похвали с инициирането и откриването на повече от 450 изложби, пленери, събития, и фестивали. Тя е създадена през 1969 г. от единадесет инициативни автори (като за неин пръв председател е избран Димитър Арнаудов). През годините автори, свързали съдбата си и принадлежали към Представителството на СБХ Разград са Веселин Парушев, Ненко Метев, Васил Карадимов, Тодор Тодоров, Христо Велчев, Руси Русев, Велко Велков, Петко Петков и др. Настоящ председател на творческата група е Стефан Цонев.
   
Организаторите са подготвили една разнолика изложба с повече от 40 участници. Някои от тях са Здравко Батембергски, Васил Карадимов, Данаил Цонев, Христо Велчев, Таня Стоянова, Качо Качев, Николай Добрев; сред младите участници са Ивайло Малеевски, Мирослав Йотов, Стоян Пеев, Петко Анев и др.

На откриването ще бъде представен специално подготвения каталог за събитието, който ще обогати информацията за историята, събитията и творческите практики на творческото сдружение.

Автор:
СБХ
Публикация:
01.09.2009 г. 21:08
Посетено:
1537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8382-izlozhba-40-godini-predstavitelstvo-na-sbh-razgrad