Изложби

Българо-руска изложба живопис в ГХГ - Варна

Пейзажи, натюрморти, обекти. Красота, емоции, състояния

Българо-руска изложба живопис в ГХГ - Варна
Веско Радулов. "В едър план"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "InDIVA" Ви кани на

Българо-руска изложба живопис

От 27.08.2009 до 11.09.2009 г.

Откриване: 27.08.2009 г. от 18:30 ч.
Градска художествена галерия "Борис Георгиев", зали 5 и 6
Варна, ул. ”Любен Каравелов” № 1

 
На 27.08.2009 г. след 14.30 ч. художниците и галеристът Лъчезар Радов ще бъдат на разположение в Градската художествена галерия, Варна за допълнителна информация и интервюта с представителните на медиите.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В експозицията свои картини ще изложат руските художници: Азат Галимов и Андрей Солдатенко, и българските художници Веско Радулов и Анатолий Панагонов.

Художникът-галерист Лъчезар Радов споделя: "Настоящата изложба е възможност да отворим сетивата и сърцето си за тези невероятни, виртуозни майстори на живописното изкуство."

• Изложбата предстои да бъде представена в:

. гр. Русе – централно фоайе на "Доходно здание" - площад "Свобода" 4
Откриване в 19.00 ч. на 12.09.2009
Изложбата продължава до 22.09.2009 г.

. гр. Пазарджик – централно фоайе на Регионалната библиотека "Никола Фурнаджиев"
Откриване в 19.00 ч. на 23.09.2009.
Изложбата продължава до 01.10.2009 г.


• Изложбата се организира и спонсорира от:

. г-н Лъчезар Радов и Арт галерия "InDIVA", гр. Варна
. г-н Огнян Жеков и Европейски културен център, гр. Русе
. г-н Ангел Ангелов и Арт галерия "Antiques", гр. Пазарджик


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Азат Галимов - род. 1958 г., завършил Санкт-Петербургската художествена академия "В. Мухина", член на С.-Петербургския съюз на художниците. От 2007 г. e включен в каталога "Най-добрите художници на Русия".

Световно признатият художник пристигна в България на организирания от Арт Галерия "InDIVA" пленер, на който  нарисува едни от най-красивите кътчета от България и Варна. Стилът му се отнася към импресионистичната живопис, жива, проблясваща, дишаща. Художникът проявява предпочитание към градските пейзажи, изпълнени с романтика. Независимо в коя държава и в кой град рисува, той успява да почувства и предаде емоционално върху платното атмосферата и красотата от мястото, в което се намира. Картините му са изпълнени с лекотата на умел рисувач и тънък наблюдател на живота, а красивите хармонии на багрите и красотата на натурата предизвикват искрено чувство на възхищение.


Андрей Солдатенко - завършил Саратовско художествено училище "А. П. Боголюбова". Определя себе си като пленерен художник и класически последовател на Шишкин. Изключително талантливият художник през месец май 2009 г. получи 1-ва награда на последния всерусийски конкурс "Арт Салон" - Русия в Москва. В конкурс на тема “Русская зима” А. Солдатенко получава също първа награда и последвали предложения за редица самостоятелни изложби. Неговите пейзажи са реалистични, проникнати от дълбоко чувство на пантеизъм. Те предават убедително и вълнуващо красотата на природата и нейните различните състояния, подчинени на всемирния ритъм на промени – от деня към нощта, от покоя към динамиката на стихиите. Той впечатлява със светлата си палитра, със светлината, която багрите му улавят и с която греят върху живописното платно.

Как пресъздава с тези изразни средства българския пейзаж зрителите ще видят в изложбата.


Веско Радулов - род. 1954 г. в гр. Казанлък. През 1973 г. завършва Художествена гимназия в гр. Казанлък и през 1980 г. специалност „Живопис” във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново. В биографията му има над 15 самостоятелни и множество съвместни изложби в страната. Той е художник, чийто хиперреализъм в живописния му стил превръща носталгичните руини на запустелите ни балкански села в инсталация от живописен тип. В нея се съчетават динамични и статични артефакти от реалността. Пейзажите му са изпълнени в натюрморти и обекти, в които всеки елемент от натурата има равностойно значение. Картините на българския художник по своето идейно-образно звучене показват ярко националната му самобитност на фона на платната на гостуващите руски художници.


Анатолий Панагонов - род. 1966 г. в гр. Търговище. Живее и работи в гр. Варна, член на ТСПХ - Русия. Той се радва на голяма популярност сред любителите на маринистиката. Самобитен художник, развил своя талант опирайки се на класическия морски пейзаж, овладявайки “анатомията” на морската стихия и покой. Лиричното му усещане към природата е претворено в нежността на колорита, в лекотата на полагането на багрите, които плавно се преливат от топлите цветове към студените и от светлината към мрака. Последната самостоятелна изложба на Панагонов през месец май 2009 г. в Европейски културен център в гр. Русе бе признание за таланта му, а картините му от нея бяха почти изцяло откупени.

Автор:
Пламена Рачева
Публикация:
26.08.2009 г. 22:31
Посетено:
5324
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8362-balgaro-ruska-izlozhba-zhivopis-v-ghg-varna