Изложби

14 години галерия "Възраждане" с изложба на проф. Олег Гочев

Творби, много по-мощни и стряскащи с концентрацията на страсти и емоции от действителността

14 години галерия "Възраждане" с изложба на проф. Олег Гочев


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 септември 2009 г. от 19:00 часа, галерия "Възраждане" ще празнува своята 14-годишна с откриване на изложба живопис на проф. Олег Гочев.

За тези 14 години галерията е организирала за пловдивчани около 330 изложби, довела е за първи път в Пловдив много именити наши автори и е единствената галерия в България, запечатала творчеството им в над 20 каталога и албума.

На празника Краси и Сим Алексиеви ще връчат три награди на трима от най-върлите фенове на галерията.

Галерия "Възраждане", Старинен Пловдив, ул. "Стоян Чалъков" №1


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Проф. Олег Гочев, за пореден път, специално за галерия Възраждане, създаде нова колекция картини в специфичния си, хард-еротичен, фигуративен маниер на живописване. Опитното око може да отбележи три авторски посоки, които се кръстосват върху творбите му. Първо - ръка на майстор рисувач, който само с няколко пипнати детайла създава повече образност, отколкото ако фигурата е изцяло изрисувана. Второ – диханието на поп-еротиката, която авторът използва дотолкова, доколкото иска да е конвертируем в деня си, и трето – Олег Гочев е от малкото български първообрази в така нареченото брутално изкуство, което в последно време се налага в европейското арт пространство.

Картините на автора са напоени с интуитивно апокалиптични предчувствия, свързани с обективните климатични, социални, религиозни, морални деструкции в днешния човешки мир. И понеже в света на изкуството един майстор може да създаде творби, много по-мощни и стряскащи с концентрацията на страсти и емоции от действителността, то картините на Олег Гочев наистина са предизвикателство за зрителя. Защото те не търсят възхита и одобрение, а удрят под лъжичката и хвърлят карфички по притихналия и заспал мозък. И тогава едно тънко загатнато чувство за хумор идва да ободри гледащия с намигане.

Е, не всичко е толкова ужасно, я да се посмеем...”

Краси Алексиева

 
◊ ЗА АВТОРА

Проф. Олег Гочев е роден през 1954 г. Професор е по стенопис в НХА, завежда катедра „Стенопис”, факултет "Изящни изкуства" и е асоцииран професор по стенопис в ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. 

Изключително разностранен автор, работи стенопис, рисунка и живопис, мозайка, витраж, печатна графика, малка пластика и релеф, илюстрация и оформление на книги, плакат, реализира пощенски карти и марки, участва в пърформанси, хепънинги, инсталации и други арт акции.

Това е третата му изложба специално за галерия "Възраждане".

Спечелил е седем награди, дипломи и медали за различни артистични прояви. Има 14 творчески специализации по цял свят.

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
25.08.2009 г. 16:36
Посетено:
2883
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8355-14-godini-galeriya-vazrazhdane-s-izlozhba-na-prof-oleg-gochev