Изложби

"Картини от дома" в галерия "Ларго", Варна

Красивите кътчета на България. Изложба живопис

"Картини от дома" в галерия "Ларго", Варна
Явор Витанов. "Ковачевица"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя
изложба живопис на Явор Витанов “Картини от дома”

26 август – 09 септември 2009
 
Откриване – сряда, 26 август 2009 г., 18.30 часа, 
арт галерия “Ларго” на ул. "Тодор Икономов" 1 (зад ВИНС).

Журналисти, фотографи и оператори могат да посетят изложбата в сряда, 26 август, между 12.00 и 15.00 часа, след което са добре дошли и на откриването от 18.30 часа!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА
  
В сряда, 26 август, в арт галерия “Ларго” във Варна се открива изложба живопис на Явор Витанов. Петнадесетата по ред изложба в “Ларго” представя маслени платна на художника под надслов "Картини от дома".
   
Заглавието на изложбата е вдъхновено от песента на Deep Purple - “Pictures of home”. Явор рисува картини от нашата прекрасна родина, която е и винаги ще си остане нашият дом, където и да се намираме по света. Планината, родопските селца, морето и китните заливчета, градските пейзажи от Търново, Елена – всички тези места са нашето “У дома” и художникът с упоение и любов ги запечатва в картините си.
   
И в тази изложба Явор прави това, което умее най-добре - отново и отново творецът пресъздава красотата на българската природа, на старите къщи, селските дворове, потънали в зеленина и тишина, манастирите – тези сакрални места за всеки българин, морето, но не в неговата стихия, а в неговата любовна прегръдка, обгърнала малките рибарски лодки, несебърските и созополски заливчета. Това, което ни зарежда и ни вдъхновява, е творчески импулс и за самия автор – красотата на българската природа. Ако някога бъде измислено хапче за патриотизъм и родолюбие, то спокойно може да бъде кръстено на името на Явор. Защото неговите картини са точно това – непресъхващ извор на родолюбие, патриотично възхищение, източник на самочувствие за всеки един българин.
   
В това космополитно време, в което все повече пътуваме реално или виртуално и опознаваме нови хора и места, когато все повече се чувстваме граждани на света, трябва да има “котви” като Яворовото творчество, които да ни държат здраво за корените ни. Защото само когато човек стои здраво на родната си земя и се чувства свързан с корените си, от които да черпи сила и самочувствие, само тогава той може да се наслади истински на света около себе си и да потъне в опознаването и изследването му без да се страхува, че ще бъде обезличен, че ще бъде претопена или променена неговата същност. Можем само да се гордеем, че Варна е приютила един такъв самобитен творец, един такъв възрожденец по дух и внушения като Явор Витанов. 
   
Елате да се насладите на “Картините от дома” и да отнесете със себе си късче родолюбие, парченце спомен от детството, песъчинка слънчево море, шепа красива българска природа.
 
 
◊ ЗА АВТОРА
 
Явор Витанов е роден на 17 май 1957 година в село Осен, Община Криводол. Завършил е СПТУ „Максим Горки“ в София. Член е на Сдружението на варненските художници от 1997 г.

Творби на Явор Витанов са показвани в почти всички групови изложби във Варна в последните 10 години. От 1990 г. до днес Явор има над 25 самостоятелни изложби във Варна, Бургас, Враца, Криводол. Картините му са притежание на галерии и частни колекции у нас и в чужбина – Русия, САЩ, Холандия, Гърция. Работи основно с маслени бои. Живее и твори във Варна.

Автор: Нели Вълчева, галерист
25.08.2009 г. 15:54
Посетено: 5409
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8354-kartini-ot-doma-v-galeriya-largo-varna