Изложби

Благотворителна изложба - художествена фотография

Да спасим Емо с изкуство

Благотворителна изложба - художествена фотография


◊ СЪБИТИЕТО

На 23.08.2009 г. пред Народния театър "Иван Вазов" в София беше открита благотворителна изложба - художествена фотография

В изложбата участват фотографии на двадесет и трима автори: Александър Иванов, Ангел Ненов, BlueHello, Васил Василев, Веселин Малинов, Вили Тодорова, Димитър Георгиев, Емилия Емилова, Георги Гайдаров, Кирил Кирилов, Лъчезар Бошнаков, Любомир Данков, Мари Николова, Макс Буковски, Миглена Ангелова, Минко Михайлов, Нони Панайотов, Радослав Кръстев, Росен Ганев, Росица Недялкова, Росица Топалова, Силвия Алексиева и Явор Ичков.

Изложбата беше осъществена благодарение на Столична община - Дирекция култура, и Алтера
. Освен на тях, организаторите благодарят за оказаната подкрепа на Фотолан, Фотосинтезис, modelbg.com и Фотолиния.

Изложбата е благотворителна, копия на фотографиите се продават, като приходите са предназначени за лечението на пострадалия при нелеп инцидент през лятото на 2008 г. млад художник Емил Харизанов. Продажбите се осъществяват най-вече чрез галерията в интернет –
http://www.bg-aktmodels.com/charity_sales.

Изложбата ще остане пред Народния театър до края на месец август 2009.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КАУЗАТА

Емил Василев Харизанов е син на керамиците Васил и Пепа Харизанови. От малък проявява интерес към занаята на родителите си и учудва със сръчността и начина си на мислене, неприсъщи за възрастта му. По-късно е приет в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”. Там Емил доразвива таланта и уменията си, като обръща особено сериозно внимание на часовете по скулптура. След успешното си дипломиране, Емил полага изпити и е приет в Академията за приложни изкуства във Виена. Той е сред малцината в курса на известния австрийски професор по скулптура и мултимедии Ервин Вурм, който отличава Емил, възлагайки му самостоятелни задачи и упражнения. По време на обучението си във Виена той работи и се издържа сам като първоначално разнася пици, а по късно работодател му става самият Ервин Вурм.

През лятото на 2008 година младият художник Емил Харизанов претърпява нелеп инцидент. От получената травма остава неподвижен. Възстановяването му е възможно, но това може да стане само след скъпа операция. Приятелите на Емил периодично организират изложби и други мероприятия, за набиране на средствата.

Повече информация за Емил Харизанов и за начините, по които можете да му помогнете, можете да намерите тук: http://emilharizanov.hit.bg/emo.swf.
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
24.08.2009 г. 10:12
Посетено:
1625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8350-blagotvoritelna-izlozhba-hudozhestvena-fotografiya