Изложби

Откриване на галерия ИСИ с изложбата "Техники"

Ново пространство в София за съвременно изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Галерия ИСИ с групова изложба "Техники" на членовете на ИСИ - София


Oткриване: 19 август 2009, сряда, 18.00 часа, бул. "Васил Левски", 134, ап. 3

Институтът за съвременно изкуство – София, има удоволствието да ви покани на откриването на изложбата „Техники” на 12-те членове на сдружението. Авторите виждат проявата си като експозиция-тест за новото, дългоочаквано и дългоподготвяно изложбено пространство на института, разположено на бул. „Васил Левски” № 134 в столицата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Като наименование на „теста” избрахме производно от древногръцката дума за „умение” - τέχνη, от която се е появило и понятието за изкуство. Концепцията на изложбата опонира и поставя под съмнение разпространената идея, че изкуството, както и отделният художник са обвързани или ограничени с/от определени типични техники. Погрешното впечатление, че съвременните художници боравят единствено с т.нар. нови медии, стеснява свободата на творчеството, ограничава отварящото се пред тях пространство за  изява. Членовете на ИСИ – София, поеха риска да реализират идеите си в нетипични за всеки един от тях техники. За постигане на максимална чистота на експеримента бе взето решение разпределението на техниките да се осъществи чрез жребий – никой от членовете на института не се съмнява в ролята на късмета по пътя на художника.

Така изложбата „Техники” се роди от разбирането на Иван Мудов за живописта, на Калин Серапионов за пърформанса, на Кирил Прашков за фотографията, на Красимир Терзиев за site specific, на Лъчезар Бояджиев за рисунката, на Мариела Гемишева за скулптурата, на Недко Солаков за видеото, на Правдолюб Иванов за „дигиталното”, на Стефан Николаев за саунда. Културологът Александър Кьосев демонстрира текста като техника, а кураторите на изложбата Яра Бубнова и Мария Василева се опитват да проследят връзките и влиянията, смислите и интерпретациите от пространството на съвременното изкуство, мотивирали художниците.

Изложбата „Техники” е самоироничен коментар към „правенето” на изкуство, самостоятелността на търсенията, представите за майсторство и уникалност. Открива се в средата на лятото – защото за ИСИ – София, понятието “мъртъв сезон” не съществува. Оттук нататък новото (и единствено) пространство в София за съвременно изкуство ще бъде част от изложбената карта на града.


• Изложбеното пространство на ИСИ – София, е факт изключително заради щедростта на Слава Наковска и Недко Солаков, на които дължим искрена благодарност.


Автор:
ИСИ – София
Публикация:
15.08.2009 г. 14:22
Етикети:
Посетено:
804
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8330-otkrivane-na-galeriya-isi-s-izlozhbata-tehniki