Изложби

Изложба "Българска фотография – Избрано" в НХГ

Историята на българската фотография за периода 1916–2009 г.

 Изложба "Българска фотография – Избрано" в НХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Фотографска академия представя изложбата
"Българска фотография – Избрано"

От 12 до 30 август 2009 г.

Едно от най-значимите фотографски събития за последните 20 години ще се състои в Националната художествена галерия в София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата прави своеобразен преглед на историята на българската фотография за периода 1916–2009 г. В нея са представени 381 фотографии от над 100 от най-изявените български автори през годините.

Името „Избрано” не е случайно, тъй като изложбата се организира по повод 10-годишнината на Национално сдружение "Фотографска академия” и представя подбор от най-доброто от архива на организацията, който наброява 5000 творби.

Изложбата може да бъде посетена до 30 август.

Издаден е албум, който включва не само фотографии, показани в изложбата, но и други емблематични кадри от българската фотография, подбрани от архива на сдружението.

За повече информация: http://www.photoacademy.org


◊ ОЩЕ

10 години Национално сдружение "Фотографска академия"

От 12 март 1999 г. - рождената дата на Фотографска академия, са изминали само 10 години. Ентусиастите - основатели имаха за своя идея създаването на такова сдружение, което ще обедини усилията на хората, работещи в толкова разнолика, разнообразна и дълбоко индивидуалистична по дух дейност, каквато е фотографията.

Национално сдружение "Фотографска академия" с основание се гордее с изградената библиотека, съхранила ценни образци на известните имена като Георги Ст. Георгиев, Янка Кюркчиева, Петър Божков и др. Богатият образен фонд от над 5000 фотографии на известни творци са ценност не само за сдружението, но и за българската култура.

Усилията на управителните съвети, ръководили сдружението, са насочени към събиране и съхраняване на това ценно богатство, което би било недостъпно за културната ни общественост.

С подкрепата и на държавата в лицето на Министерството на културата ще се изпълни и волята на създателя и дългогодишен председател на сдружението Янка Кюркчиева - да не бъде унищожено или отново разпиляно вече събраното и систематизирано творчество от радетелите и ценителите на това изкуство.

Неоценим е и приносът на фотографите от различни общини на страната, на хората, които неизменно участват във "вдигането и свалянето" на изложбите, на специализираните журита, на организаторите на летните прояви - Фотоваканция и Фотофиеста, на импровизирани галерии и изложбени салони. И не на последно място - на участниците в организираните от сдружението национални и международни конкурси и други прояви. Винаги ще бъдем признателни и на реакциите на вярната ни публика - за това можем да кажем само: Благодарим ви за всеотдайността и обичта към фотографията!


Автор:
Владислав Христов
Публикация:
14.08.2009 г. 00:12
Посетено:
970
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8329-izlozhba-balgarska-fotografiya-izbrano-v-nhg