Изложби

Галерия "Приятели" - нов културен център във Варна

Място за срещи с художници, писатели, артисти и музиканти

Галерия "Приятели" - нов културен център във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на галерия "Приятели" - ново пространство за култура във Варна, място за срещи на художници, музиканти, писатели и артисти

На 13 август (четвъртък) 2009 г., 19.30 часа,
Варна 9010, ул. "107", №2


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

На 13 август Варна се сдобива с нов културен център - галерия "Приятели” – място за срещи с художници, писатели, артисти и музиканти. Точно в 19.30 часа писателят Васко Жеков ще бъде домакин на събитието  и ще представи за колекционерите и любителите на изобразителното изкуство своята ценна сбирка с картини от Дечко Узунов, Васил Стоилов, Светлин Русев, Георги Трифонов, Енчо Пиронков, Атанас Андасаров, Слави Генев, Борис Иванов, Самуил Сеферов, Петър Мичев-Педро, Кирил Матев, Димитър Македонски, Сава Савов и други художници, чиито имена се свързват с класиката на съвременното българско изобразително изкуство.

Сред творбите е едно ранно копие на известния шедьовър на Иван Мърквичка “Ръченицата”, със сертификат на проф. Вера Динова-Русева, гарантиращ високата художествена стойност на картината.
 
За откриването на центъра организаторите фирма „БАСК” на Красимир Илиев и Васко Жеков са подготвили оригинална покана, в която на CD са представени текстове за авторите и репродукции на творбите, както и документални снимки с публикации от пресата.

Галеристът Жеков е познат на художниците от дълги години като любител на изобразителното изкуство, приятел на много от тях и най-вече с работата си на водещ Пресслужбата на СБХ. Той е ТВ водещ, актьор и писател с най-много награди за белетристика. Автор е на значими белетристични произведения като “Тревожни пари”, “Апокалипсис”, “Сбогом на другата война”, автор на популярни статии за известни български художници.

Неговата сбирка, която ще бъде предложена на продажба на колекционери, има богата и интересна история, свързваща приятелството му с картините на Генко Генков от последния му период – пейзажи и портрети, или с уникалната колекция от голямоформатна живопис от 80-те години на художника/поет Георги Трифонов. Същата беше показана от Жеков в юбилейна изложба на художника в Софийска градска библиотека през м. април 2008.

Тук са платната на възпитаника на Мюнхенската академия през 20-те години на минали век Слави Генев, по необичаен начин свързан с името на Жорж Папазов, тук са прекрасните акварели на Дечко Узунов, духовито “изказали” образи на женската хубост, и още - неочаквани по своята живописна яснота композиции и образи на Светлин Русев. В малките формати се побира голямото пространство на пейзажа на класика Васил Стоилов, а “Ирисите” на Сава Савов са по колорита си рембрандовски одухотворени. Отдавна, повече от 2 десетилетия, големите колекционери на изкуство у нас купуват творбите на Борис Иванов, Енчо Пиронков, Самуил Сеферов, Кирил Матеев, Атанас Андасаров, Петър Мичев-Педро не само защото ги харесват, а защото са разбрали ценността на картините им, която с времето нараства все повече и не се влияе от никакви финансови или пазарни кризи.


◊ ЗА ГАЛЕРИЯТА

Галерия
Приятели” е на ул. "107", № 2 в нов модерно построен квартал, разположен зад стадион “Юрий Гагарин” и началото на околовръстния път – бул. "Христо Смирненски”. Тя има площ над 200 кв.м, има огромни витрини към екстериора и предлага едно ново отворено пространство за творчески изяви на варненските художници и интелигенция. Как ще се развие тя като културен център, ще покаже бъдещето. Засега творците и Варна, градът, който се бори за Европейска столица на културата, градът, който от години вече не притежава Общинска галерия за съвременно изкуство, получават една приятелски протегната ръка от частния бизнес.

Автор:
Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед
Публикация:
09.08.2009 г. 17:54
Посетено:
1495
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8323-galeriya-priyateli-nov-kulturen-tsentar-vav-varna