Изложби

Изложба живопис на Мирослав Йотов-Цирк във Варна

In woman veritas

Изложба живопис на Мирослав Йотов-Цирк във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

В сряда, 05 август 2009, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” във Варна се открива изложба живопис на Мирослав Йотов-Цирк.

Четиринадесетата поред изложба в “Ларго” представя маслени платна на художника под наслов "In woman veritas".

Изложбата може да бъде видяна до 21 август 2009 г.
Галерия “Ларго” - Варна, ул. "Тодор Икономов" 1 (зад ВИНС)


◊ ИЗЛОЖБАТА

Това е петата самостоятелна изложба на Мирослав. Платната са своеобразно продължение на темите от първата му изложба - "Женски олтари". Тук отново основно място заема разказът за красотата на женската фигура, но идеите са доразвити и авторът вече се осмелява да надникне зад красивата обвивка и да търси духовните измерения на тази красота. И в този ред на мисли не е случайно името на изложбата. Перифразирането на древната латинска крилата фраза ни провокира да изразим своята гледна точка, да опонираме или пък да се съгласим с автора.

В защита на своята теза Мирослав Йотов привежда аргументи във вид на картини. Всяко платно сякаш е илюстрация на различните състояния на жената, на нейната многолика и променлива природа. В “Разпятие” ще открием жената, разпъната на кръст между клетката на битието, в която често я затваря животът, и стремежа й към света навън, зад прозореца. В “Собствен връх” ще съзрем образа на борбената жена, която дори и крехка и нежна в своята голота, респектира с излъчването на сила и целеустременост в стремежа си към върха. Картината “Обсебена” излъчва изключителна вътрешна динамика и напрежение. Линията на женското тяло наподобява опънат лък, позата на модела е като на млада лъвица, готова за скок, покритото лице ни кара да тръпнем в напрежение и любопитство. Ако гледа картината достатъчно дълго, зрителят може би ще открие, че всъщност той е обсебен от “Обсебената”. А в “Неразчетено” чрез загадъчната полуусмивка на модела авторът сякаш ни намига и ни пита разчели ли сме я всъщност тази загадъчна женска природа.

Изключително провокативна, изложбата кара ценителя да се гмурне във фантазиите на автора и да открие времеви паралели, разкази за божествени състояния, почти на границата на абсурда и действителността. Защото Йотов пуска в реализма на творбите си капка сюрреализъм, която ни кара да излезем от усещането за класическия реализъм, но пък и не ни захвърля напълно в съновиденията на сюрреализма, все едно видяното е на границата между будуването и съня. И не може да останат незабелязани маниерът и детайлността на младия виртуоз, тренираното око веднага би разбрало, че смесването на багрите в творбите му е не само механично, а и оптично, многопластово, търсещо контраста, който би накарал едно платно да "изгрее" отвътре.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Мирослав Йотов е роден в Исперих на 26 юли 1977 година в семейството на художник. Завършил е педагогика на изобразителното изкуство в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". През 2006 г. с двуметрова скулптура, изработена от ковано желязо и камък, печели I място на симпозиум в Шумен.

Творби на Мирослав Йотов са показвани на студентски пленери, в групови изложби в Шумен, Варна, в Белгия и Холандия. Картините му са добре премислени, многопластови, със сложни сюжети.

В работата си художникът предпочита прецизното изразяване и академичните художествени похвати, които обаче са комбинирани с рядко срещано въображение и изключително естетски вкус. Работи основно с маслени бои. 

Живее и твори във Варна.


• Вижте цикъл картини от Мирослав Йотов-Цирк на същата тема в Артзона LiterNet - "Женски олтари"
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
02.08.2009 г. 10:28
Посетено:
1502
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8302-izlozhba-zhivopis-na-miroslav-yotov-tsirk-vav-varna