Изложби

"Принц на танца" - изложба в Добрич

В чест на 110-годишнината от рождението на създателя на професионалния български балет Анастас Петров

◊ СЪБИТИЕТО

Регионален исторически музей - Добрич представя
 
Изложба "Принц на танца"
Автентични сценични костюми, лични вещи, балетни книги и списания, снимки и документи на Анастас Петров (1899-1978)

От август до декември 2009 г.
в Дом-паметник "Йордан Йовков" - Добрич


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В чест на 110-годишнината от рождението на създателя на професионалния български балет Анастас Петров, чийто архив се съхранява в Дом-паметник „Йордан Йовков”, Регионален исторически музей – Добрич уреди временна изложба в сградата на Дом-паметника, онасловена „Принц на танца”. Тя очаква своите посетители от август до декември 2009. В нея са представени автентични сценични костюми, лични вещи, балетни книги и списания, снимки и документи на Анастас Петров.
         
Припомняме, че в Дом-паметник „Йордан Йовков” се съхранява и архивът на брата на балетмайстора – художника Петър Дачев. И двата архива са дарени на музея от сестрата на Анастас Петров и Петър Дачев – Пенка Петрова Дачева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АНАСТАС ПЕТРОВ

Анастас Петров (1899-1978)
Първият български балетмайстор, хореограф и балетен педагог
 
Анастас Петров е роден в гр. Добрич на 1 септември 1899 г. в семейството на Мария и Петър Дачеви – преселници от Котел. В ранното си детство живее в своя роден град, а по-късно учи гимназия във Варна. В края на февруари 1922 г. заминава за Берлин, където изучава класически балет при Евгения Едуардова, възпитаничка на Петербургското театрално училище. Паралелно с това усъвършенства пластическия танц при един от най-интересните представители на модернизма в Германия Макс Терпис.

След постъпването си в Софийската народна опера през 1927 г. Анастас Петров участва в създаването на професионалния балет в България. До 1935 г. той е единственият мъж танцьор в балетната трупа на операта. Единствен солист е на десетки оперни представления, както и на първите самостоятелни балетни спектакли. Той е първият тълкувател у нас на образите на принц Зигфрид от “Лебедово езеро”, на Змея от “Змей и Яна”, на Жан дьо Бриен от “Раймонда”, на Франц от “Копелия”. Изпълнява също ролите на поета-принц от едноименния балет, на княза в “Тамара”, на магьосника във “Франческа да Рамини” и др. Играта му, одухотворена от музикалното съдържание на творбите, е елегантна и свежа.

През 1937 г. Анастас Петров поставя на сцената на Софийската народна опера първия балетен спектакъл по българско произведение – “Змей и Яна”. В дългогодишната си практика на постановчик той създава 15 самостоятелни балета, най-известни сред които са: “Копелия” (1928 г.), по музика на Делиб; “Раймонда” (1939 г.), Глазунов; “Прометей” (1945 г.), Бетховен; “Лебедово езеро” (1956 г.), Чайковски и др.

От 1927 до 1944 г. – цели 17 години, пълнокръвно живее организираната и ръководена от Анастас Петров детска балетна школа. Дейността на школата се отчита чрез ежегодни продукции. Програмите на концертите се открояват с жанрово и стилово разнообразие. Балетният педагог търси сюжетен израз на идеите си във всички свои постановки: “Омагьосаната принцеса” – представена на продукцията през 1933 г.; “Детски сън” по музика на Недбал, 1935 г.; “Снежанка и седемте джуджета” и “Оловният войник”, 1939 г.; “Юда самовила и дете юначе”, 1940 г. Постановки като “Шопениана”, представена през 1930 и 1939 г., “Гръцки танци” по музика на Глук, 1934 г., и др. са опит за самостоятелно тълкуване на творбите, без намеса в сюжета. Възпитаниците на школата на Анастас Петров са първите професионални балетни артисти в България: Ел. Воронова, С. Арое, Л. Берон, Л. Колчакова, Н. Минчева, В. Николова, П. Енчева, А. Манолов и мн. др.

За самоотвержения си труд като педагог, изпълнител и постановчик Анастас Петров заслужено получава високи звания и отличия. През 1977 г. за приноса си в развитието на европейския балет е удостоен с голямата награда на Виенския университет “Готфрид фон Хердер”. За неговото епохално дело в областта на българския балет признателните поколения с гордост наричат Анастас Петров “Патриарх на българското балетно изкуство”.
Автор:
Кремена Митева
Публикация:
30.07.2009 г. 16:16
Етикети:
Посетено:
2149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8291-prints-na-tantsa-izlozhba-v-dobrich