Изложби

"Картини от един каталог" на Едмонд Демирджиян

Ретроспективен поглед върху творчеството на един от най-плодовитите и интересни художници на съвременното изкуство в България

"Картини от един каталог" на Едмонд Демирджиян
Червен лимон над черно листо, 2007, акрил, платно, 55х46


◊ СЪБИТИЕТО

Едмонд Демирджиян

представя изложбата "Картини от един каталог"
 

15 юли – 30 август 2009 година

Откриване 15 юли 2009, 18.00 часа
Салон-ателие "Едмонд"
ул. "13 март" № 21, София


◊ ИЗЛОЖБАТА

Поредната изложба на Салон-ателие "Едмонд" е посветена на новоизлезлия каталог на Едмонд Демирджиян.

Луксозното издание от 116 страници и 120 цветни репродукции на негови творби представя творчеството на художника от средата на 70-те години до днес. Включени са както най-ранните му ученически и студентски работи, така и емблематичните за стила на автора картини от периода 1990-2007 година. Изданието проследява  пътя на израстването на един творец, неговите изследвания и принос в различните жанрове и теми. По един любопитен и приятен начин този каталог дава възможност за ретроспективен поглед върху творчеството на един от най-плодовитите и интересни художници на съвременното изкуство в България.

В каталога са публикувани статии, писани по различни поводи през годините от Максимилиян Киров, Атанас Нейков, Чавдар Попов
, Мария Василева, Диана Попова, Даниела Чулова-Маркова, Десислава Димова, Андрю МакДонъл, както и писани специално за повода текстове от Аксиния Джурова, Яра Бубнова и Георги Лозанов. Подбрани от съставителя на каталога д-р Мария Василева, статиите обхващат творчеството и личността на художника Едмонд Демирджиян от много различни посоки. Те подробно анализират стиловите му характеристики, но и засягат артистичното присъствие на твореца в българското общество и приноса му за динамичния облик на художествената ни сцена. Художник на графичния дизайн на каталога е Надежда Олег Ляхова.

Названието на изложбата напомня великото произведение на Мусоргски „Картини от една изложба”. В случая в Салон-ателие "Едмонд” са показани картини, които присъстват в каталога, и които по волята на съдбата още не са напуснали ателието на художника. Те чертаят кривата на една бурна биография и активно творческо присъствие. Това са предимно по-ранни творби, останали дълго време абсолютно непознати за публиката и показани за първи път в изложбата „Непоказвано от Едмонд” през 2006 г., за която авторът е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата. Чрез тези съхранени творби зрителите ще могат да видят, събрани на едно място, както маслени картини и рисунки от 70-те и 80-те години на 20. век, така и други, бележещи отделни етапи от по-късното развитие на твореца.
Автор:
Салон-ателие "Едмонд"
Публикация:
14.07.2009 г. 22:59
Посетено:
4483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8248-kartini-ot-edin-katalog-na-edmond-demirdzhiyan