Изложби

Ретроспективна изложба на Петър Арнаудов на "Шипка" 6

Живопис, инсталации, обекти от няколко периода през последните пет десетилетия

Ретроспективна изложба на Петър Арнаудов на "Шипка" 6


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Изложба на Петър Арнаудов

15.-30.07.2009

Откриване на 15.07.2009, сряда, от 18 часа
ул. „Шипка” 6, етаж 3


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Петър Арнаудов открива своя ретроспективна изложба на 15 юли. Ученик на Ненко Балкански, той е от този тип художници, които имат изключително самостоятелен път. Трудно е да се каже, че следва определена школа, по-скоро живописта му представлява синтез от различни принципи и най-вече е следствие от вътрешното му усещане за образа. В изложбата са показани живописни творби (включително инсталации и обекти), които проследяват развитието на художника от началните му фигуративни опити до последния му абстрактен период.

Родееща се с ташизма и абстрактния експресионизъм и дори ready-made-а живописта на художника от последните години е заредeна с автобиографичност и драматизъм. Ключ към съдържанието на творбите представляват понякога заглавията, но често пъти присъства и изобразителен код.

Петър Арнаудов е рядко явление за нашия художествен живот. 70-годишният художник живее и работи предимно в Разград, а в действителност той съществува извън географията и времето. Запазил много от традиционната романтичност на художника като понятие, и същевременно дързък, понякога небрежен, Петър Арнаудов е пълен с изненади и метафори.

Вероятно тази му изложба ще бъде откритие за зрителя и професионалната критика, защото е събрала няколко периода от последните пет десетилетия и показва няколко непроменими принципа: най-вече смелост, откровеност и чувствителност.
Автор:
СБХ
Публикация:
14.07.2009 г. 17:46
Посетено:
1950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8245-retrospektivna-izlozhba-na-petar-arnaudov-na-shipka-6