Изложби

Изложба "Николай Дюлгеров. Множествената художествена идентичност"

По случай 100-годишнината от рождението на художника и 100 години от първия манифест на Футуризма

Изложба "Николай Дюлгеров. Множествената художествена идентичност"
Политехника на Торино, 2009. Фотография Надежда Олег Ляхова


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя изложбата

Николай Дюлгеров.
Множествената художествена идентичност


След успешното й представяне в Рим и Торино през 2008 и 2009 година, сега изложбата ще бъде експонирана в София, на открито, около фонтана, в градинката на Народния театър "Иван Вазов".

От 8.07.2009 до 30.09.2009
Откриване на 08.07.2009 г., 18:00 ч.


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Николай Дюлгеров (1901-1982) е сред творците, включени в историята на италианския футуризъм. Изявява се като архитект, художник, дизайнер, автор на реклами в градска среда. Дюлгеров е почетен жител на Торино – градът, в който осъществява по-голямата част от творческата си кариера.

Изложбата „Николай Дюлгеров. Множествената художествена идентичност” е планирана през 2001 година, по случай 100-годишнината от рождението на художника, а осъществяването й днес се свързва с отбелязването на 100 години от първия манифест на Футуризма, публикуван в Париж от Филипо Томазо Маринети (Filippo Tommaso Marinetti
).

След успешното представяне на изложбата „Николай Дюлгеров. Множествената художествена идентичност” в Рим през ноември-декември 2008 г., Auditorium Parco della Musica на Националната академия „Санта Чечилия” и в Торино през май-юни 2009, Castello del Valentino, днес Политехника на Торино, сега изложбата–обект е в София.

Отбелязването на 100-годишния юбилей от рождението на Николай Дюлгеров има своята предистория. През 2000 г. в залите на Софийска градска художествена галерия бе реализирана изложба „Николай Дюлгеров. Творби от колекции в България”, с участието на НХГ и Художествената галерия в Кюстендил, по повод на лекциите на Джорджо Ди Дженова по покана на Нов български университет.

Представянето на днешната изложба в София е подкрепено от Столична община и се придружава от каталог.  

Изложбата „Николай Дюлгеров. Множествената художествена идентичност” в Рим и Торино, и каталогът са реализирани по проект за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.


• Организатори от българска страна са: Министерство на културата, Министерство на външните работи на Република България, Посолството на Република България в Италия, Българският културен институт в Рим и Нов български университет.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
04.07.2009 г. 13:34
Посетено:
1633
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8207-izlozhba-nikolay-dyulgerov-mnozhestvenata-hudozhestvena-identichnost