Изложби

Къде е Европа?

Изложба от впечатления и още нещо в дом „Канети”

Къде е Европа?


◊ СЪБИТИЕТО

В деня на парламентарните избори - 5 юли, неделя, от 17 ч. в Русе, дом „Канети” на ул. ”Славянска” 12 - ще бъде открита оригинална изложба на постери, коментари, снимки и репортажи под обединяващото заглавие “Къде е Европа?”.

Присъстващите ще видят и прожекция на мнения по въпроса “Къде е Европа?”. Произведенията са събрани от дуото “DoiBlonzi”, което включва Микул Деюн (студент по хуманитарни науки и поет) и Лудвиг Гирш (музикант и графичен дизайнер) и е основано през пролетта на 2007 г. И двамата ще бъдат в Русе на 5 и 6 юли и желаещите ще могат да се срещнат с тях в дом “Канети”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Момчетата ще споделят впечатления и идеи, събрани по време на пътуванията им. “Unde este Europa – Къде е Европа? С този въпрос тръгнахме от Румъния. Въоръжени със знак, молив и тетрадка,  спирахме по пешеходните зони, паркингите и градските площади в малки и големи градове и събирахме истории, мисли, чувства и идеи на минувачите. Вземахме интервюта и правехме снимки...”, споделят двамата от “DoiBlonzi”.

Снимките и коментарите в книжката им отразяват впечатленията, които двете момчета са натрупали по време на шестседмичното си пътуване през Румъния и България, в границите на Европа, и Турция и Грузия, от другата страна на границата. Със събраните материали “DoiBlonzi” подготвят изложба за Европа в нейните граници и отвъд тях; за Европа на манталитетите, която получава “отвън” по-задълбочено разбиране на бъдещето си. Впечатления и преживявания, които намират изказ и отражение у хората, живеещи в пресечната точка на Ориента и Запада.


Изложбата е представена в Дрезден, Германия, през декемри 2008 г. На 20 юни тази година тя се отправя на пътешествие от църквата-крепост в Аполд в Трансилвания (Румъния). Следващите спирки ще са Благоевград, Русе, Истанбул и Тбилиси (Грузия).

Изложбата може да бъде видяна в дом "Канети" до края на юли.
Автор:
Теодора Копчева
Публикация:
02.07.2009 г. 18:55
Етикети:
Посетено:
866
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8199-kade-e-evropa