Изложби

Изложба "Македонски художници в София"

Произведения на 68 съвременни македонски художници от различни поколения

Изложба "Македонски художници в София"


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя
от 2 до 31 юли 2009

изложбата "Македонски художници в София"

Откриване на 02 юли от 18,30 ч.
в Арт галерия НДК (партер)

• Изявата е организирана съвместно от Дружеството на художниците в Македония, СБХ и НДК.

Ще бъдат представени 68 съвременни македонски художници от различни поколения. Сред тях са: Атанас Ботев, Владимир Георгиевски, Евдокия Георгиевска, Милош Коджоман, Соня Димовска, Мария Светиева, Симонида Китановска, Новица Трайковски, Сафет Спахиу, Деян Иванов, Вело Ташовски, Никола Фидановски, Владимир Фидановски и др.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Красота – това е страшна и адска работа! Страшна, защото не позволява да се определи, а не позволява да се определи, защото Бог е създал само загадки.” (
Ф. М. Достоевски)


В ранните си студентски години прочетох в писанията на един от моите „учители”, че „животът ни не е нищо друго освен постоянна борба мeжду духа и материалния свят. Духът иска да плени света, пише той, да го победи и да го превърне в свое подобие, а материалният свят, от друга страна, иска да победи духа и да го превърне в свое подобие”. Да, така пишеше Дон Мигел де Унамуно
, пожизнен ректор на университета в Саламанка. И беше абсолютно прав!

Днес, в XXI век, човешкият дух е жестоко нападнат от необходимостта, наречена „обективен и материален свят”, тази материалност на „света” иска да плени духовното човешко измерение и да го превърне в себе си. И това според „света” е единственото възможно бъдеще на човека, това е неговото вечно състояние! В това и в такова състояние всичко е изкуство, авторитет и чудо!

(Така материалната агония бива все по-драматична и все по-пагубна).

Този „свят”, изграждайки царството си върху безкрайна хоризонтала, иска да отнеме възкресението на човека Творец чрез неговото дело, да му отнеме свободата и да плени личността му... Това е състояние или една от най-трудните загадки!...

Творческото в личността, което идва от царството на духа, търси собствена красота, която е всечовешка, пресътворява я в произведение с жива мисъл, която събира всички времена в едно време, и слави Красотата като свой единствен смисъл. А той е Победа над Земната тъмнина. Произведението е отражение на духовната Творческа вертикала. И то никога няма да се примири с „вечното и неизменно състояние”.

Македонското съвременно изобразително изкуство, показано чрез представените произведения, е всъщност битка за личността на Твореца, за неговия дух и за Красотата такава, каквато я разбира и изживява. И именно този и такъв акт е възможен чрез силната вяра в собствените сили. В нея всичко, което е преживяно, е като лично. Затова всичко, което е показано на тази изложба, е над „вечната материална и земна човешка хоризонтала”.

В търсене на красотата македонското изобразително изкуство, неговата живопис, графика и скулптура, ще се довери на абстрактния знак и ще го изграждат и показват така, както го възприемат. Той е толкова силен, колкото неговите творци вярват в него. Така той е асоциативен, лиричен и структурно сложен. При това този знак съществено ще определи и ще покаже свободата на Твореца.

Освен абстрактните произведения са показани и фигуративни художествени произведения. Чрез тях ясно се вижда, че фантастичното и тайнственото в Красотата не се измисля, конструира, а се открива в живота около нас.

Графичните листове и произведенията, отпечатани върху тях, ясно представят усилията на македонската графика: колкото може повече Красотата да бъде открита чрез вътрешните закони на Твореца, а не на онези от „хоризонталния свят”. По своята чувствителност, но и по своята мисловна енергия, графичните произведения, представени на тази изложба, прославят Духовната вертикала на тайната, наречена човек.

Изложените скулптури, освен силната лична свобода, която е толкова очевидна, оформят пространството в тях и около тях като единство на противоположности. Именно тук е тяхната хармония, която изживява Красотата като освобождаване от „земния свят”.

„Страшно е, че Красотата е не само страшна, но и тайнствена. В нея демонът се бори с Бога. А бойното поле е човешкото сърце”, пише Достоевски в „Братя Карамазови”.

Така тайнствената Красота в произведенията, които са представени на тази изложба, е видима за Очите, които могат да видят Невидимото и там да изживеят Светлината, която постоянно ще побеждава земната тъмнина.

Магистър Владимир Георгиевски
Автор:
СБХ
Публикация:
27.06.2009 г. 21:31
Посетено:
1474
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8181-izlozhba-makedonski-hudozhnitsi-v-sofiya