Изложби

Изложба на Александър Балкански в галерия "Azza"

Деликатната игра на светлината и сянката

Изложба на Александър Балкански в галерия "Azza"


◊ СЪБИТИЕТО

Azza Gallery - София представя

Изложба на Александър Балкански

Откриване на 09.07.2009 от 19 ч. с акомпанимент на Live Jazz, в изпълнение на студенти от Музикалната академия "Панчо Владигеров".


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Около петнадесет изключително естетични творби на роденият през 1937 година във Виена художник Александър П. Балкански, са подредени в столичната Azza Gallery.

Композициите в ахроматичен регистър са изящни, но и динамични, и водят окото от спокойствието на плоскостта през нервната линия и деликатната игра на светлината и сянката. Платната на Балкански не са в плен на фигуративността, напротив, в тях играе енергията на ръката, преминала преди това през мисълта и емоцията на сърцето.

Бялото е в основата на по-голяма част от картините, но общото им звучене се допълва от контраста на черното или дълбочината на индиго и благороден графит.

Авторът целенасочено бяга от разкази, образи и конкретика. Близостта с естетиката на графиката е косвена, но силна, а характерната дълбока техника с много материал и плътна паста доближава творбите на Александър Балкански до изразността на триизмерния релеф - структурен градеж, който вълнува автора от години.

Галерия "Аzza" е едно от малкото софийски пространства, които в последните години имат целенасочен поглед към естетиката на съвременното изкуство. Тъкмо затова произведенията на Балкански намират тук своето истинско звучене, така както биха го намерили в обемите на новата и модерна архитектурна среда или сред класическите абстрактни произведения на новия век.


◊ ЗА АВТОРА

Александър П. Балкански е роден през 1937 година във Виена. Завършва Художествената академия в София в ателието на проф. Ал. Поплилов.

Работил е в областта на приложната графика, дизайна, пространственото оформление, керамиката, скулптурата, монументалната пластика и естетиката на градската среда.

САЩ, Израел и Канада са някои от страните, в които колекционери притежават негови творби.
Автор:
Ния Абрашева, Azza Gallery
Публикация:
27.06.2009 г. 20:42
Посетено:
1872
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8179-izlozhba-na-aleksandar-balkanski-v-galeriya-azza