Изложби

Анджелика Рудницка за първи път показва свои везма в Русе

Изложба "Украинска национална бродерия"

Анджелика Рудницка за първи път показва свои везма в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на украинската майсторка Анджелика Рудницка гостува в Русенската художествена галерия от 24 до 27 юни 2009.

Експозицията е в града ни по инициатива на Почетния консул на Украйна г-н Пламен Бобоков и със съдействието на Община Русе. Анджелика Рудницка показва на русенци „Украинска национална бродерия”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Колекцията творби е за първи път в града ни, досега е била в Букурещ.

Фина бродерия, поставена под стъкло, подбрана в близо 40 модела, и 10 платна гоблени са включени в експозицията. Изложбата пътува из цяла Европа, за да популяризира самобитната и колоритна украинска култура на ръкоделието. Желанието на майсторката е да пренесе част от духа и културата на Украйна, да докосне сърцата и душите на всеки, който се докосне до изкуството й.

Самата Анджелика е болна и прикована към леглото, но това не й пречи да създава шедьоври, които специалистите определят като уникални и тайнствени, заредени с невероятна жизненост. В сайта на Музей украинского народа творбите на Анджелика са определени като емблематични и уникални.

Дървото е любимият й символ във везбата, защото е сакрален знак, присъстващ в народните приказки, облекла, шевици, освен това е символ на живота и рода. Творбите й са невероятна феерия от цветове, обединили традиция и съвременност в бродираните експонати.

След Русе, изложбата ще отпътува за София, след което ще бъде представена в Македония и Гърция.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
26.06.2009 г. 15:01
Етикети:
Посетено:
1304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8175-andzhelika-rudnitska-za-parvi-pat-pokazva-svoi-vezma-v-ruse