Изложби

Фотоизложба "София днес" в Дома на киното

Изложба на финалистите и победителя във фотоконкурса на София Филм Фест и Dnes.bg

Фотоизложба "София днес" в Дома на киното
Фотография от Петко Стаменов


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 юни 2009 (понеделник) от 20,00 часа в Дома на киното ще бъде открита изложбата „София днес“, която ще покаже финалистите и победителя в едноименния фотоконкурс на София Филм Фест и Dnes.bg.

Конкурсът се проведе по време на 13-тото издание на фестивала, като в рамките на 8 дни участниците трябваше да заснемат и изпратят в редакцията на Dnes.bg до 5 снимки.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Над 200 фотографии от повече от 100 участници бяха публикувани в специално създадената рубрика на Dnes.bg за конкурса.

До финална селекция достигнаха 25 снимки на авторите Илиян Ружин, Алекс Филипов, Димитър Стойчев, Георги Димитров, Ивайло Златков, Иван Ботев, Иван Манчев, Иван Пейков, Калин Петров, Лиляна Дворянова, Любомир Стаменов, Люсил Колмиш, Михаил Петров, Петя Караджова, Петко Стаменов, Симеон Цончев, Стефан Галибов, Зафер Галибов, Таня Николова, Венцислав Братованов и Златина Георгиева.

Призът грабна снимката на Петко Стаменов, избрана лично от режисьора Вим Вендерс и неговата съпруга – известната фотографка Доната Вендерс.

Темата „София днес“ бе вдъхновена от новия филм на Вендерс „Снимки в Палермо“. След откриването всички желаещи ще могат да гледат филма на специална прожекция в Дома на киното от 21.00 часа – все още има билети на касата!


◊ ИЗЛОЖБАТА

Съвсем логично, голямата награда за победителя беше уикенд за двама в града, вдъхновил историята в последния филм на именития режисьор – Палермо, осигурен от Stars Travel.

Затова специално място в изложбата е отделено на снимките, които фотографът е направил в града.

Ето какво сподели авторът за своето пътуване:

"Палермо съвместява в себе си красивата италианска архитектура и динамичния съвременен живот. Буквално на всеки ъгъл човек може да види или красива статуя, мраморен фонтан, една от 300-те църкви (повярвайте ми – там има адски много църкви) или някоя чудесна сграда.

Но Палермо не е типичната туристическа дестинация. Наред с всички красиви места човек се натъква на престъпността, занемареността и бедността на Сицилия.
И точно това ме впечатли в Палермо – резкият контраст и симбиоза между красотата и мръсотията.

Градът не е нито бляскав, нито лъскав, не е препълнен с тълпи от снимащи япончета, но има нещо, което моментално харесваш.

Той е непринуден, истински. Нито повече, нито по-малко. Истински. Точно заради това няма начин да не го харесаш и да не искаш да се върнеш там."

Автор:
Христина Машкова
Публикация:
24.06.2009 г. 17:12
Посетено:
1395
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8166-fotoizlozhba-sofiya-dnes-v-doma-na-kinoto