Изложби

Изложба "Уроците в изкуството. Васка Емануилова и Иван Лазаров"

По повод 120 години от рождението на Иван Лазаров

Изложба "Уроците в изкуството. Васка Емануилова и Иван Лазаров"
Иван Лазаров. Портрет на Стефан, 1944 г., теракота


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Васка Емануилова” представя изложбата
  
"Уроците в изкуството. Васка Емануилова и Иван Лазаров"
                   
По повод 120 години от рождението на Иван Лазаров

27.06.2009-30.09.2009 г.

Откриване: 26.06.2009 г., 18:00 ч.
в галерия "Васка Емануилова", филиал  на СГХГ - бул. „Янко Сакъзов” 15


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Уроците в изкуството. Васка Емануилова и Иван Лазаров” се организира по повод 120-годишнината на Иван Лазаров и е част от музейната програма на Галерия „Васка Емануилова” – филиал на Софийска градска художествена галерия, която представя автори, свързани с живота и творчеството на скулпторката.

В изложбата са показани скулптурни композиции, портрети и малки пластики, а също така  рисунки и фотографии, свързани с жизнения и творческия път на Иван Лазаров и Васка Емануилова. Поставени редом едни до други, творбите на учителя Иван Лазаров и на ученичката Васка Емануилова пораждат много въпроси – за творческите взаимоотношения между двамата скулптори, общите моменти, близките идеи, за приликите и разликите, за отношението към формата и материала и най-вече за безценните уроци на учителя.

Акцент в изложбата са две непоказвани до този момент творби на Васка Емануилова – композицията „На нивата” от студентските й години и пластика от теракота на жанрова тематика от първата половина на 30-те години.

Изложбата представя 60 произведения: скулптури, рисунки и фотографии. Придружена е от каталог на български и английски език.

• Осъществява се със съдействието на Ателие-колекция Светлин Русев, София, Художествена галерия – дарение „Колекция Светлин Русев”, Плевен, НХГ, Къща-музей „Иван Лазаров”, Музей на НХА.

 ***

От 1924 г. до края на дните си, Иван Лазаров (1889–1952) е професор в Художествената академия. Като преподавател той има големи заслуги за оформянето на художествено-естетическите възгледи на своите студенти, не малък брой от които днес са големи имена в българската скулптура. Като изключителен педагог, Иван Лазаров успява винаги да поддържа тясна връзка със своите ученици, като се радва дълги години на тяхното признание и уважение. Васка Емануилова завършва в ателието на Иван Лазаров през 1927 г. Под непосредственото влияние на проф. Иван Лазаров тя формира бъдещите си възгледи като творец и с течение на времето се оформя като един от сериозните автори на българското изкуство през миналия век.


• Куратор на изложбата: Милена Балчева
• Екип: Аделина Филева, Мария Василева, Николай Бошев, Светлин Русев, Надежда Олег Ляхова, Илинка Чергарова.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
23.06.2009 г. 15:14
Посетено:
1391
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8161-izlozhba-urotsite-v-izkustvoto-vaska-emanuilova-i-ivan-lazarov