Изложби

Изложба на Йоана Николова в галерия "Арт муза"

Изложба живопис с класическа маслена техника и серия платна батик

Изложба на Йоана Николова в галерия "Арт муза"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Арт Муза” представя
            
Йоана Николова
Благотворителна изложба (живопис) за борба с рака

. Съвместно със сдружение „Антималигноцит”

22.06.2009-10.07.2009                      

Откриване: 22.06.2009 (понеделник) от 18.00 ч. с камерен концерт на доц. Ани Тошкова – пиано
Галерия „Арт Муза”
София, ул. ”11 август” 23


◊ ИЗЛОЖБАТА

Йоана Николова–Борисова е художничка от Перник, която представя една колкото стойностна от художествена гледна точка, толкова мъдра и тъжна изложба. Авторката ни представя живопис с класическа маслена техника и серия платна батик. Тя е посветила благотворителната проява на скоро починалия си съпруг и споделя:

„Когато се срещнеш лице в лице с болката, страха и ужаса от безсилието, е много трудно да съхраниш вярата и надеждата си в бъдещето. Още по-трудно е да запазиш любовта си към света и към хората. Аз и семейството ми преживяваме всичко това, но няма да спрем да се борим за истината и живота. Нещастието ни доведе при сдружение “Антималигноцит”, чийто път е не по-малко трънлив от нашия.

Какво обединява „Антималигноцит” и моите картини? - това е борбата срещу заболяването рак. Тази коварна болест е по-близо до нас, отколкото си представяте. Всеки пети българин умира вследствие на карциноми...

Аз искам да се обърна към вас с един апел – нека да не позволяваме и занапред в българското общество ракът да се възприема като клеймо на обреченост; нека да се борим с всички средства срещу новата чума, крайно време е да спрем да погребваме собствените си надежди, или още по-лошо – тези на болните. И ако сега гледате моите произведения, и виждате любовта и хармонията, които лъхат от тях, знайте едно – тези чувства днес са посивели от мъка. Мъката, която дойде, когато почина съпругът ми, човекът и творецът – Крум Борисов. “Не позволявайте това да се случи и с вас” – нека това да бъде мотото на тази изложба! Надявам се да успея да събудя у вас поне искрица от вярата, с която ние тръгнахме в борбата си срещу рака! Ако успея да го сторя, победата на мъжа ми, на мен и семейството ми, и на Вас самите - ще е пълна!”

Независимо от тъжния повод на изложбата, тя представя творчеството на художничката в цялата му пълнота и сила. Творбите на Йоана Николова представляват композиции на социални, природни или общочовешки теми, така близки до всеки. Нейни любими персонажи са обобщените човешки образи, обединили мисълта за дадено преживяване или събитие, и персонификациите на природните обекти.
   
Изложбата може да се види до 10.07.2009 и да се включим с благотворителност в подкрепа на борбата с рака и действията на сдружение "Антималигноцит" за публично признание и регистрация на едноименното българско лекарство срещу рак.


Автор:
Николинка Климукова – изкуствовед, галерист
Публикация:
16.06.2009 г. 21:51
Посетено:
1130
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8123-izlozhba-na-yoana-nikolova-v-galeriya-art-muza