Изложби

Наградата за съвременно изкуство БАЗА

Изложба на номинираните художници

Наградата за съвременно изкуство БАЗА


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя за втора поредна година

Наградата за съвременно изкуство БАЗА

Изложба на номинираните художници: Бора Петкова, Георги Георгиев-Jorrras, Викенти Комитски, ХР Стаменов, Камен Стоянов, Самуил Стоянов

19 юни - 5 юли 2009

Откриване 18 юни, четвъртък, 18.00
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ НАГРАДАТА

За втора поредна година Институтът за съвременно изкуство - София ще връчи наградата за млад автор в областта на съвременното изкуство БАЗА. Тя се вписва в съществуващата от 1990 г. международна мрежа на художници от различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA) и вече е утвърдена като едно от най-престижните отличия. Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк, осъществени с помощта на The Foundation for a Civil Society, Ню Йорк.

Целта на наградата е да стимулира професионалния старт на художниците, да предостави повече възможности за изява, развитие, образование и разширяване на контактите в собствената страна и в чужбина. Това съответства и с политиката на Софийска градска художествена галерия за поощряване и подкрепа в реализирането на проекти на млади автори и съвременно изкуство.

Първото издание на БАЗА с изложбата на номинираните през 2008 г. беше отличено от критиката като едно от най-значителните художествени събития у нас. През тази година предстои и самостоятелна изложба на миналогодишната носителка на наградата – Рада Букова.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на номинираните е събитие и представлява интерес не само защото е обвързана с излъчване на единствен победител. Според характера на конкурса, с редуцирания брой на номинираните за участие, вече може да се определи една група от водещи млади художници в страната (шестимата номинирани са избрани от 37 кандидатствали). Това оправдава и очакванията на публиката за качеството на изложбата. В представянето на всеки автор са включени създадени специално по този повод произведения или показани в самостоятелни и представителни групови изложби – живопис, рисунки, видео, обекти и инсталации.

Членовете на тазгодишното жури: Мария Василева, Яра Бубнова, Станислав Памукчиев, Кирил Прашков и Венцислав Занков, ще обявят името на наградения за 2009 г. при откриването на изложбата.

Автор: Петър Димов, СГХГ
15.06.2009 г. 12:30
Посетено: 813
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8113-nagradata-za-savremenno-izkustvo-baza