Изложби

Историческият музей в Самоков представя художниците Христо Йончев-Крискарец и Георги Белстойнев

Изложби по програма „Галерия Самоковски художници”

Историческият музей в Самоков представя художниците Христо Йончев-Крискарец и Георги Белстойнев
Вляво: Христо Йончев-Крискарец, Иречек, 30-те г. на ХХ в., акварел; вдясно: Георги Белстойнев, Водопад, 30-те г. на ХХ в., акварел


◊ СЪБИТИЕТО

Историческият музей в Самоков представя художниците Христо Йончев-Крискарец и Георги Белстойнев

Двамата автори, с които Историческият музей в Самоков започва работата си по програма „Галерия Самоковски художници” – представяне на изложби, съпроводени с каталози, имат безспорно заслужено място в поставянето на началото на музейната институция в града и на нейната експозиция.

• Изложбата на Христо Йончев-Крискарец (1879-1950 г.), майсторът на планинския пейзаж, е посветена на 130-годишнина от рождението на художника. Тя беше открита на 18 май – денят на музеите. Христо Йончев е известен като майстор на планинския пейзаж в неговия поетичен или реалистичен вариант. Документалните фотографии, които осветяват подробно неговия жизнен път, са представени чрез вече утвърдените в музейната практика съвременни варианти за допълнителна визуализация на видео.

• Юбилейната ретроспективна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Георги Белстойнев (1909-1968 г.) се откри на 5 юни 2009 г. в залата на Художествената галерия в Самоков. Представени са произведения на изящното изкуство като портрети, натюрморти, фигурални композиции и пейзажи и цветен проект на фасадата на Байракли джамия. След завършване на Художествената академия през 1933 г. Белстойнев работи като учител, а от 1950 г. - в областта на музейното вътрешно пространствено проектиране (Историческият музей в Самоков и къща-музей „Димчо Дебелянов” в Копривщица), реставрацията и консервацията на паметници на култовата архитектура (църквите в Чепеларе и Устово, „Св. Марина” в Пловдив, храм-паметника на Шипка, Синагогата в Самоков, недовършена), а също така на гражданската (Ослековата и Марковата къщи в Копривщица и др.), както и театрални декори за читалището в града (не са съхранени).
Автор: Благовеста Иванова
11.06.2009 г. 15:07
Посетено: 4045
Етикети: Самоков, музей
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8093-istoricheskiyat-muzey-v-samokov-predstavya-hudozhnitsite-hristo-yonchev-kriskarets-i-georgi-belstoynev