Изложби

Фотоизложба "Ретроспекция" на унгарския фотограф Янош Ейферт

Един от най-успешните унгарски фотографи на столетието в София с лекция за диапорамата

Фотоизложба "Ретроспекция" на унгарския фотограф Янош Ейферт


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата на Янош Ейферт ще се открие на 18 юни 2009 (четвъртък) от 18 часа в изложбената зала на Унгарския културен институт (ул. "Аксаков" 16).

• На откриването Янош Ейферт ще изнесе лекция за диапорамата на тема "Образ-звук-театър".

Настоящата ретроспективна изложба на Янош Ейферт ни запознава не само с неговото творчество, а е и културен посредник в балканския регион. Изложбата вече е показвана в Скопие и Прищина.

В София изложбата ще остане до 17 юли 2009.
 

◊ ЗА АВТОРА

Янош Ейферт е роден на 8 май 1943 г. в Ходмезьовашархей, Унгария. Започва да се занимава с фотография през 1968 г. От 1985 г. прави и диапорами. През 1998 г. е художествен ръководител на Първата унгарска национална фотоседмица, основател и главен редактор на първото онлайн фотографско списание (сайта на Унгарския съюз на фотографите). В периода 2002-2004 г. е художествен ръководител на фестивала Mediawave. През 2006 г. заминава на научна командировка в Китай по покана на Китайската асоциация на фотографите.

Янош Ейферт е един от най-известните представители на унгарското фотографско изкуство в Унгария и чужбина. Неговото творчество не може да се вмести в една стилова категория, той твори в много посоки. Ейферт е многостранна, непрекъснато обновяваща се, експериментираща фигура. Известността му се дължи на танцови, актови, природни и приложни фотографии. Работи освен това и както преподавател, лектор и експерт.

Има зад гърба си 150 самостоятелни изложби, участвал е в 650 общи изложби, награждаван е 168 пъти. Снимал е в 41 страни. Неговите фотографии, фоторепортажи и статии редовно излизат в специализираната преса, в унгарски и чуждестранни вестници, книги и електронни медии. Написал е предговори за много фотоалбуми и изложбени каталози, откривал е изложби, изнасял е лекции.
Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
10.06.2009 г. 10:57
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8083-fotoizlozhba-retrospektsiya-na-ungarskiya-fotograf-yanosh-eyfert