Изложби

"Виенски акционизъм. От живописта до действието". Изложба в СГХГ

Творби от колекцията на Музея за модерно изкуство, Фондация "Лудвиг" (MUMOK), Виена

"Виенски акционизъм. От живописта до действието". Изложба в СГХГ
Ото Мюл, Хо Ши Мин – американците трябва да се оттеглят, 1967


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя изложбата
 
Виенски акционизъм. От живописта до действието
Творби от колекцията на Музея за модерно изкуство, Фондация „Лудвиг” (MUMOK), Виена

11 юни – 5 юли 2009

Откриване на 11 юни, 18.30 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

На откриването ще присъстват Министърът на културата на Австрия г-жа Клаудия Шмид, под чийто патронаж е изложбата, и министър Стефан Данаилов.

• Същия ден, 11.06., от 13.30 часа в галерията ще се състои пресконференция по повод откриването на изложбата. На нея ще бъде представен и петгодишният партньорски проект между MUMOK, СГХГ и НХА за цялостно представяне на колекцията на Музея за модерно изкуство във Виена. На пресконференцията ще присъства директорът на музея г-н Еделберт Кьоб. Ще бъде представен и каталогът, съпътстващ изложбата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Сътрудничеството на Софийска градска художествена галерия с един от най-интересните и активни европейски музеи – МУМОК, Виена, е събитие в българската художествена практика и свидетелство за намеренията и амбициите на СГХГ. Проектът за дългосрочна съвместна работа включва представяне на няколко големи изложби, които показват развитието на съвременното изкуство от 60-те години на 20. век до наши дни.

Поредицата се открива с изложбата „Виенски акционизъм”. Това е най-емблематичното австрийско течение, което – макар и просъществувало много кратко (1960-1971) – оказва сериозно влияние върху международното развитие на авангарда и разширява границите на понятието. То се бори с консервативните ценности както в живота, така и в изкуството като противопоставя на традиционните жанрове на живописта, скулптурата и графиката директна работа в пространството с човешкото тяло, с различни течности и обекти. Акциите на представителите на движението разчупват множество табута в опита си да постигнат по-истинско физическо и психическо преживяване на реалността. Освен пърформанси, важни методи на изразяване са филмите и фотографията.

Основните представители на „Виенския акционизъм” са художниците Гюнтер Брус, Ото Мюл, Херман Нитч и Рудолф Шварцкоглер. Тяхното творчество ще бъде представено най-пълно в изложбата. Освен това ще бъдат включени произведения на световни художници като Джаксън Полък, Емилио Ведова и Ив Клайн, които предшестват „Виенския акционизъм” с опитите си да се отдалечат от живописната повърхност. Включени са творби и на артисти като Марина Абрамович, Вито Акончи, VALIE EXPORT, Йоко Оно, Кароли Шнийман, чиито акции и послания се асоциират с критичния тон на „Виенските акционисти” по социални, политически и художествени въпроси.

Изложбата включва 61 произведения: фотографии, отпечатъци, филми, живопис. Придружена е от каталог на български и английски език.

• Изложбата сe реализира с изключителното съдействие на Mtel.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
08.06.2009 г. 16:07
Посетено:
1366
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8073-vienski-aktsionizam-ot-zhivopista-do-deystvieto-izlozhba-v-sghg