Изложби

Изложба "Театрални етюди" в галерия "Ларго", Варна

В рамките на Международния театрален фестивал "Варненско лято"

Изложба "Театрални етюди" в галерия "Ларго", Варна
Лора Маринова. Портрет


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя
 
Изложба “Театрални етюди”,
Магията на театъра през погледа на 12 варненски художници


04-17 юни 2009 г.

Откриване – 04 юни 2009 г., четвъртък, от 17.00-20.00 часа
Галерия “Ларго” - Варна, ул. "Тодор Икономов" 1.

Участници: Венцислав Антонов, Валентина Чернева, Веселин Костадинов, Галина Литвин-Костадинова, Димитър Борисов, Красен Бербенков, Лора Маринова, Марина Варенцова-Русева, Милен Маринов, Николай Русев, Тодор Игнатов, Явор Витанов


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Дузина варненски художници са изкушени от темата “Театър” и от предложението на галеристката Нели Вълчева да претворят магията “Театър” в платната си. Първоначално изникна идеята варненските художници да нарисуват портрети на варненските актьори. После съвсем спонтанно идеята се разрасна и обогати с нови предложения и съвсем естествено се вписа като съпътстващо културно събитие в рамките на Международния театрален фестивал “Варненско лято”. Театралното изкуство винаги е било в симбиоза и кръвна връзка с работата на художниците – било то като сценографи, като художници на костюмите, плакатисти. И двете изкуства визуализират съвсем директно и пред зрителя авторовите идеи, терзанията и творческите им виждания. Затова тази изложба ще бъде събитие, съвсем естествено и елегантно вписващо се в програмата на  фестивала, което ще допринесе още повече за неговия блясък и разнообразие.

Част от участниците се съгласиха да “издадат” обектите на своите картини – Николай Русев нарисува актьора Любен Чаталов, известеният варненски художник Тодор Игнатов нарисува Крикор Азарян, а Красен Бербенков нарисува портрет на Тодор Игнатов, който освен художник е и сценограф на варненския театър. Веселин Костадинов ни е подготвил изненада с интересна разработка на образа на Михаил Мутафов, а Милен Маринов ще ни покаже как изглежда през неговите очи актьорът Жоро Велчовски.

Само това е достатъчно да провокира интереса на варненската публика и гостите на града, затова каним всички на откриването на изложбата на 4 юни, четвъртък от 17 часа в залите на галерия “Ларго” на ул. "Тодор Икономов" 1.


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
03.06.2009 г. 18:28
Посетено:
1076
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8052-izlozhba-teatralni-etyudi-v-galeriya-largo-varna