Изложби

"Виж!" - нова изложба в галерия "Николай Шмиргела"

Изложба от детски рисунки

"Виж!" - нова изложба в галерия "Николай Шмиргела"


◊ СЪБИТИЕТО

"Виж!" - нова изложба в галерия "Николай Шмиргела"

„Виж!” е спонтанен, искрен и зареден с много творческа енергия проект, който възникна в последната седмица от работата на екипа на Център-aтелие „Николай Шмиргела” с децата, които ежедневно посещават галерията.
    „Виж!” се чува най-често в малкото магнетично пространство на Центъра.
    „Виж, какво направих!”
    „Виж, моля те, така добре ли е?”
    „Мамоооо, вииж!”
Художниците „остават по-назад”:
    „Виж, днес какво съм приготвила!”
    „Виж, колко добре си се справила. Първо успокой сърчицето и тогава ще се получи, само не се страхувай.”

    И така мигове, часове, късчета магия в пъзела на деликатните отношения между детето и твореца.

Изложбата се открива на 1 юни в 18,30 ч., и ще остане до 25 юни 2009 г.

Посетителите могат да закупят детски рисунки, като средствата, по традиция, се предават на Дом „Надежда” - София, „Добро сърце” - Перник, „Вяра, Надежда, Любов” - София и „Асен Златаров” - София.


◊ ОЩЕ ЗА ПРОЕКТА

Вече четвърта година, благодарение на г-н Юго Вутен, Фондациите АССА, КОМУНИТАС и „Св. св. Кирил и Методий”, в Център-aтелие „Николай Шмиргела”, деца с увреждания, с аутизъм, претърпели насилие, както и деца със семейства имат възможността да работят в едно истинско ателие, като истински творци. Те рисуват и мачкат глина, работят с различни материали, смело пресъздавайки мечтите си. С децата работят екип от художници и психолози: Кристина Бакларова, Калина Чанкова, Сандра Наумова, Бианка Вълкова и Елица Великова ежедневно са подложени на най-трудния тест: „виждам, усещам, разбирам дали наистина си искрен с мен – аз имам нужда единствено от това...”
  
Децата успяха да запалят и възрастните с ентусиазма си. Така се постави началото на групата „Керамика за любители” и групата „Арт-терапия”, където чрез изкуство и различни техники по-смелите следват пътя към себе си.
   
В галерията са убедени, че отношенията между родители и деца са най-важни както за развитие на семейството, така и за промяната в обществото ни. Ето защо, чрез глината малки и големи потърсиха пътеката един към друг. Разбира се, целта не бе постигане на професионални грънчарски форми, а чрез професионализма да се разкрие силата на обичта.
   
„Виж!” е творчески проект на младите художници и психолози, които без думи искат да покажат, че децата са най-големите учители ни, стига да искаме да ги чуем. Работите на малките и големи ентусиасти са заредени с огромно количество творчески заряд и искреност.
   
„Виж ги и си вземи от тях – ние продължаваме заедно да откриваме и създаваме, а от това по-важно няма!”
Автор:
Лилия Николова
Публикация:
01.06.2009 г. 14:54
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8027-vizh-nova-izlozhba-v-galeriya-nikolay-shmirgela