Изложби

Изложба живопис на Борислав Вачев (1914-1974) в галерия "Класика"

В чест на 95-годишнината от рождението на художника

Изложба живопис на Борислав Вачев (1914-1974) в галерия "Класика"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Класика” представя

изложба живопис на Борислав Вачев (1914-1974)

25 май – 25 юни 2009 г.

Галерия "Класика"
София, ул. „Юрий Венелин” 32


◊ ИЗЛОЖБАТА

От 25 май до 25 юни 2009 г. галерия „Класика” представя изложба живопис на художника Борислав Вачев. Тя включва 39 маслени платна - пейзажи, портрети и натюрморти, създадени главно през 60-те години на 20. век, до 1974 г.

Пейзажи от Дунава, Русе, Балчик, Вършец, Арбанаси, както и много градски пейзажи от красивия Русчук са главната тема в неговото творчество. Същевременно художникът се представя и като отличен портретист, усетил живата и деликатна връзка със своите модели. С настоящата експозиция се утвърждава авторитета на русенската живописна школа, като към нея се прибавя и името на Борислав Вачев.

Галеристката Яна Орлинова споделя за изложбата: „Борислав Вачев е едно от забравените имена в българското изобразително изкуство. Той ни изненадва с тематичното и жанрово разнообразие на своето творчество, с богатия си пластичен език и поетично чувство. В картините му се усеща атмосферата на неговото време, те ни пренасят в един забравен, носталгичен свят – скромният свят на истинските стойности в живота и изкуството...”

• Със средствата от изложбата ще бъдат реставрирани и рамкирани два исторически портрета на Борислав Вачев – на Ангел Кънчев и Тома Кърджиев, които по волята на наследниците на художника и на галерия „Класика” ще бъдат дарени на русенската общественост в лицето на Русенския университет „Ангел Кънчев” и на ОУ „Тома Кърджиев”.

Настоящата изложба е посветена на 95-годишнината от рождението на художника.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Художникът Борислав Вачев е роден на 14 март 1914 г. в с. Стамболово, Великотърновско, в учителско семейство. Завършва гимназия във Велико Търново, след което учителства известно време в родното си село.
През 1945 г. е приет в Художествената академия, специалност живопис, в курса на проф. Дечко Узунов. Дипломира се през 1950 г., след което се установява в гр. Русе.

Започва да преподава рисуване в Полувисшия институт за детски учителки в гр. Русе. Под негово ръководство са възпитани стотици млади педагози. Участва в колективни изложби на русенски художници, както и в множество общи художествени изложби. Участвал е в биеналета на балканските художници в Букурещ.

Пише множество есета, разкази и стихове, посветени на селския бит и природа, които са публикувани в русенски периодични издания. Има издадена стихосбирка с любовна лирика.

Умира в гр. Русе през 1974 г.

Негови произведения са притежание на Русенската художествена галерия.


Автор:
Яна Орлинова, галерист, галерия "Класика"
Публикация:
27.05.2009 г. 22:13
Посетено:
1925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7996-izlozhba-zhivopis-na-borislav-vachev-1914-1974-v-galeriya-klasika