Изложби

"8" - новата изложба на Бойко Колев

Попарт, фотореализъм и хиперреализъм

"8" - новата изложба на Бойко Колев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж" представя

"8" - новата изложба на Бойко Колев

28.05.2009 – 30.06.2009


На 28 май 2009 в галерия "Париж" се открива самостоятелната изложба живопис на художника Бойко Колев под името „8”. Авторът е известен на част от българската публика като майстор на копия, но от няколко години насам той твори предимно авторски картини изпълнени в стила на хиперреализма.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Бойко Колев е виртуоз и майстор на четката, техниката му на рисуване - ”ъндърпейнтинг” е изключително прецизна, а най-любопитното е, че зад всичко това не стои художествено образование.

Неговата школа е тази на големите ренесансови художници, които той е изследвал години наред, за да може да пресъздаде техните шедьоври в своите копия и така да докосне българският зрител до световната съкровищница. Доказателство за това е и изложбата му в галерия "Париж" през 2005 г. - „Пресъздадено“, където се показаха реплики на едни от най-известните картини на
Леонардо да Винчи.

”8” е избор на заглавие не защото се търси нещо мистично или прекалено знаково под това число, а просто защото платната в изложбата са осем на брой. В някои от творбите е търсен дълбок философски смисъл, а в други акцентът е върху играта със светлината, сянката и самите цветове.

Бойко Колев е модерен художник и много често сюжетите в картините му са провокирани от съвременната градска среда. В сегашната изложба такива са картините „Шоколад“ и „ Кафе в осем сутринта”. Впечатляващо е да се види как художникът е пресъздал върху платната си трудните за рисуване материи като хартия и станиол, стъкло и порцелан, камък и стомана.

Попарт, фотореализъм и хиперреализъм - това са стиловете, които се пресичат в новите творби на Бойко Колев.

Една изложба, която може и трябва да се види до края на месец юни, както и онлайн в сайта на галерия "Париж".
Автор:
Надя Павлова
Публикация:
25.05.2009 г. 14:57
Етикети:
Посетено:
905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7973-8-novata-izlozhba-na-boyko-kolev