Изложби

Благотворителна изложба в галерия "Николай Шмиргела"

Разместеното парченце като символ на аутистичната душа, която не винаги разбираме, не познаваме добре, но търсим път към нея

Благотворителна изложба в галерия "Николай Шмиргела"


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие “Николай Шмиргела”

Ви кани на изложбата на Йовка Христова и Илка Пейчева

“Парченце от пъзела”

пачуърк и принтове

Откриване: 24 май 2009 г. от 16.00 ч.

Изложбата ще продължи до 30 май 2009 г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

"Парченцето от пъзела носи толкова много значения, едно от тях е разместеното парченце като символ на аутистичната душа, която не винаги разбираме, не познаваме добре, но търсим път към нея. Вярвам, че изкуството е един от най-естествените начини на специалните хора да достигнат тези, които се развиват нормално. Защото филца в сапунената вода, кълбенцата, платовете, копчетата, фимото и глината са интересни и забавни както за нормалните, така и за специалните деца. Веднъж научили се да усещат и приемат материите, дори и по различен начин, един ден те ще могат да общуват по-добре заедно. Това е мечтата ми за моето дете, а тази изложба е поредната стъпка към нея.

Ще се радваме да бъдете част от това преживяване."

Йовка Христова



◊ ЗА АВТОРИТЕ

Йовка Христова е завършила през 1995 г. X Гимназия по математика и информатика, гр. Варна, а през 2001 г. - Математика и Физика в Шуменския университет “Константин Преславски”. Преподавала е математика и физика в СОУ “Никола Й. Вапцаров”, гр. Суворово, обл. Варна; била е възпитател в занималня 5-8 клас, ОУ “Хр. Ботев”, с. Чернево, обл. Варна; работила е като офис-секретар преди излизането по майчинство последователно на двете си деца, едното от които, Йоана, е аутист. Сега се занимава с изработване на ръкоделия, пачуърк, пана, сувенири, които излага в арт магазини в София.

Илка Пейчева е завършила Средното специално училище за приложни изкуства, град Троян през 2002 г. Има опит с 2D анимиране, Story board, комикс рисунки, графичен дизайн. Работила е в киноцентър Бояна, отдел ”Каданс” във втори екип за 2D анимиране; частно студио за анимация "Quintessence" като аниматор и рисувач на декори; в World Wide Effect като storyboard художник. През 2007 г. открива изложба на голямото арт изложение във Филаделфия, щата Пенсилвания, USA; има участие след конкурс в comix workshop в Червената къща. Занимава се още с дизайн; щампи; ръчна изработка на рисунки върху текстил; плакат; сценография.
Автор:
Лилия Николова
Публикация:
23.05.2009 г. 23:40
Посетено:
1382
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7969-blagotvoritelna-izlozhba-v-galeriya-nikolay-shmirgela