Изложби

Изложба живопис на Невяна Илиева в галерия "Арт Муза"

Икони и картини, рисувани на коприна

Изложба живопис на Невяна Илиева в галерия "Арт Муза"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия  „Арт Муза” - ул. „11 август” 23
представя

Изложба живопис на Невяна Илиева

18-31.05.2009

Откриване с камерен концерт на доц. Ани Тошкова (пиано) и Агоп Маникян (виола)
Открива проф. Богомил Николов (НХА)


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА И ИЗЛОЖБАТА

Възпитаничката на Варшавската художествена академия и на НХА – София и професорите Марин Върбанов, Александър Кобздей и Войчех Садпей, Невяна Илиева (р. 1945 г.) показва първа самостоятелна изложба в столичната галерия „Арт Муза”.

След работата й в системата на промишления и интериорен дизайн и в ЦНСМ (Център за нови стоки и мода), преподавателската й дейност и многобройните участия в престижни български и международни изложби, тя решава да представи своите последни творби в залата на галерия „Арт Муза”.

Живописните произведения на Невяна Илиева са разделени в две групи – картини рисувани на коприна, сътворени с текстилни бои, и икони. От 18 до 31 май, в месеца на културата, могат да се видят 15 голямоформатни картини и 10 икони. Платната са вдъхновени от творчеството на Хундертвасер и Шултен (по думите на авторката) и едновременно пресъздават красотата на природата и малките спокойни селца и градчета, неизчерпаемата романтика на предметите от бита, в стилистиката и хармонията на българското художествено наследство. Няколкото нефигурални композиции създават представата за посоките на творческия поглед на художничката.

Иконите по традиция са копия на известни образци на българското възрожденско изкуство, преосмислено от Невяна Илиева.

Изложбата бе открита от проф. Богомил Николов от Националната художествена академия. Ани Тошкова - доцент в Музикалната академия и Агоп Маникян от оркестъра на БНБ изпълниха на пиано и виола популярни класически произведения.
Автор:
Николинка Климукова – изкуствовед, галерист
Публикация:
23.05.2009 г. 23:02
Посетено:
3163
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7968-izlozhba-zhivopis-na-nevyana-ilieva-v-galeriya-art-muza