Изложби

Изложба и представяне на албум за Светлана Цветкова

Галерия "Васка Емануилова" представя

◊ СЪБИТИЕТО

Живот през рисунката. Светлана Цветкова – Сценография

26 май - 2 юни 2009

Откриване на 26 май 2009, вторник, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Светлана Цветкова завършва образованието си в ГДР, след което работи предимно в България и Германия, като реализира около сто постановки в едни от най-утвърдените институции в Дрезден, Париж, Бремен и Цюрих. В ранните си творчески години в България между 1977 и 1985 г., работи предимно в Театър София, където прави декори и костюми за важни постановки като „Дървеница” на Владимир Маяковски
, „Иван Василиевич” на Михаил Булгаков. Тя работи върху две от ранните пиеси на драматурга Константин Илиев, както и върху една от най-важните за този период постановки - „Филоктет” на Хайнер Мюлер, с режисьор Димитър Гочев, която е и една от първите срещи на българската публика с немския драматург. Самият Хайнер Мюлер успява да види постановката, след което Светлана Цветкова и Димитър Гочев получават покани да работят в, тогава, Западна Германия.

В изложбата в галерия „Васка Емануилова” са включени работи на Светлана Цветкова по „Филоктет”, както и по пиеси и представления като „Портокал с часовников механизъм”, „Достоевски на плажа”, „Моята прекрасна лейди”, „Цветето на Хавай”, „Хамлет”, „Емилия Галоти”, които показват широкия спектър на творчески интереси и дейност на сценографската й работа.

Показаното е една малка част от огромното й и богато творчество, което тя завещава след смъртта си, на ранната възраст от 46 години, на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София.

"Живот през рисунката. Светлана Цветкова - сценография"
е двуезичен, българо-немски албум за творчеството на Светлана Цветкова. Той съдържа репродукции на голяма част от нейните работи, както и текстове на Светлин Русев, Константин Илиев, Димитър Грозданов, Димитър Гочев и др. Художник Ивелина Велинова, издателство "Валентин Траянов
", 2009

Албумът ще бъде представен от г-жа Чайка Петрушева в галерия „Васка Емануилова” на 26 май, вторник, от 18 ч.
Автор:
СБХ
Публикация:
22.05.2009 г. 17:27
Етикети:
Посетено:
1371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7955-izlozhba-i-predstavyane-na-album-za-svetlana-tsvetkova