Изложби

Изложба "Palermo / Вавилон / Palermo" в галерия "Райко Алексиев"

Изложба живопис на съвременно сицилианско изкуство

Изложба "Palermo / Вавилон / Palermo" в галерия "Райко Алексиев"


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя
обявената като „Сицилиански Ренесанс” изложба под ново име

“Palermo / Вавилон / Palermo”
изложба живопис на съвременно сицилианско изкуство

26.05.–14.06.2009 г.

Откриване на 26 май (вторник) от 19 часа
Галерия „Райко Алексиев”, ул. „Г. С. Раковски” 125, София

. Организатори на събитието са “Casa Sicilia-Bulgaria” и Италианско посолство – България
. Партньори по проекта са: ICE – Италиански външнотърговски институт; Италиански културен институт в София; Търговска камара Италия-България; Средиземноморска асоциация ARS


◊ ИЗЛОЖБАТА

Куратор на изложбата е проф. Франческо Гало – изследовател и преподавател в Академията за изящни изкуства в Неапол, Италия. Ще бъдат изложени 45 живописни платна на 14 млади автори от Сицилия, непоказвани досега в България: Алесандро Базан, Андреа Ди Марко, Фулвио Ди Пиаца, Адалберто Абате, Алесандро Ди Джунио, Стефано Кумия, Фабриче Де Нола, Лабораторио Сакарди (Марко Бароне, Джузепе Борджия, Винченцо Профета, Тоти Фолизи), Стефания Романо, Джанлука Кончалди и Джовани Тедеско. Експозицията е съпътствана от богато оформен каталог, който ще бъде подаряван на посетителите при откриването на изложбата, както и по време на лекциите и разговорите, състоящи се при отворени врати.

Календар:
26.05.2009 (вторник)
. 17:00 Отваряне на изложбата - вход само за журналисти. Възможност за интервюта и репортажи от мястото на изложбата;
. 19:00 Официално откриване на изложбата
Адрес: Галерия „Райко Алексиев”, ул. „Г. С. Раковски” 125, София

27.05.2009 (сряда)
. 19:00–22:30 Презентация и разговор с авторите, участващи в изложбата;
Модератори: Андреа Ди Марко и Йово Панчев. Осигурен симултанен превод. Вход свободен;
Адрес: Център за култура и дебат „Червената къща”, зала „Гъливер”, ул.„ Л. Каравелов” 15, София

29.05.2009 (петък)
. 14:00–15:00 “Палермо – Вавилон – Палермо” – лекция и разговор с куратора на изложбата – проф. Франческо Гало. Осигурен симултанен превод. Вход свободен;
Адрес: Национална художествена академия, 7-мо ателие, ул. „Шипка” 1, София

14.06.2009 (неделя) Последен ден на експозицията


◊ ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В "PALERMO / ВАВИЛОН / PALERMO"
                                                  
Доц. Франческо Гало / Francesco Gallo - куратор на изложбата
Доц. Франческо Гало е роден в Сиракуза, живее и работи в Рим, Неапол и Палермо. Доцент по История на изкуството и преподавател по Икономика и пазар на изкуството в Академията за изящни изкуства, гр. Неапол, Италия. Публикувал е статии в най-големите вестници и списания в Италия и в частност Сицилия. Понастоящем списва икономическия ежедневник „Пари” и е основател на списанието за култура и изкуство „Еклектика”. Критик, куратор на многобройни изложби, работил по реализирането на Биеналето във Венеция (1993), избран е за италиански комисар на Международното Биенале в Прага (2004). От 2002 до 2007 е консултант на изложението Форли Контемпоранеа / Forlì Contemporanea, а през 2006 и 2007 на Венецианския фестивал на изкуствата / Vernice Art Fair. Автор и съставител на множество каталози в областта на изкуствата. Бил е куратор на самостоятелни и колективни изложби в Италия, Испания, Франция, Великобритания, Германия, Швейцария, Япония, Бразилия, САЩ, Тунис, Русия, Чехия, Армения и България.


Алесандро Бадзан / Alessando Bazan - автор, участващ в изложбата.
Роден през 1966 в Палермо, където живее и работи. Завършва Академията за изящни изкуства в Урбино през 1987. През същата година решава да освободи живописта си от ограниченията на начина на работа, произведенията му започват да бъдат далеч от академичния стил - пълни с ирония, забавни и много експресивни, донякъде напомнящи за традициите на европейския и американския комикс – чийто изобразителен език му позволява да се развива експанзивно и многостранно.

Андреа Ди марко / Andrea Di Marco - автор, участващ в изложбата
Андреа ди Марко е роден в Палермо през 1970 година. Андреа Ди Марко има ателие на ул. „Джемеларо” в Палермо в едно помещение, споделяно в началото на деветдесетте години с Алесандро Бадзан, Фулвио Ди Пиаца и Франческо Де Гранди. Отначало неговата експресионистична и въображаема живопис се храни от културата на масмедиите и младежкото въображение (Шампанско, 1998). От 2000 година артистът започва да използва фотографията като архив от образи, които впоследствие прехвърля върху платно. Неговите творби се концентрират все повече върху репродукцията на градски части, безлюдни ъгли от околностите, в които изпъкват автомобили, камиони (Издигане, 2002), изоставени предмети (Завой Север, 2006), които творецът съживява чрез живопис, богата на материя и с наситени цветове: пустинен набор на пейзажи, в които всичко напомня за присъствието на човека, който използва предметния свят около себе си и след това го изоставя.

Фулвио Ди Пиаца / Fulvio Di Piazza - автор, участващ в изложбата
Това, което винаги е интересувало Фулвио Ди Пиаца, е пейзажът. Първите му творби, които критиката оприличава на произведенията от XVI век на художниците Арчимболдо и Йеронимус Бош, показват сцени, плод на безграничното въображение като в „Автопортрет” (1998), където лицето на художника взема моделирано преплетените малки тела и растения, заобиколено от странните фигури като на митични животни. Малко след това създава няколко картини, в които предмет на изобразяване е луната („Хинтерланд”, 2001), а от неотдавна артистът се концентрира върху приказните образи на гората. Тук елементът на учудването вече не се състои в екстравагантността на иконописа, а във вътрешния строеж на картината, която изобразява многообразните движения на живота на природата: животни и растения, в една привидна истинност на реалността, която ни обърква поради описателните крайности и неравномерното и мултицентрично делене на пространството
(Vespaliptus, 2006).

Адалберт Абате / Adalberto Abbate - автор, участващ в изложбата
Роден в Палермо през 1975, където живее и работи. Работата на Адалберто Абате се характеризира със силна социална и антропологична насоченост. В прочита му и на най-заболелите обществени проблеми понякога се откриват ирония и присмех. Изследователско поле на художника биват механизмите на паметта и смущенията - при възприемането на истината, показвайки, че тя винаги е субективна. Творбите му – живопис, скулптура, както фотографни и видео инсталации са характерни с осмиването на ограниченията, широтата на цинизма и гротескната страна на истината – като пример може да послужи неговата серия на тема „Католицизъм”. Там художникът инициира дискусията за очевидната намеса на религиозната система върху индивида.

Алесандро Ди Джунио / Alessandro Di Giugno - автор, участващ в изложбата
Алесандро Ди Джунио е роден в Палермо през 1977, където живее и работи. През 2001 се дипломира в Академията за изящни изкуства в Палермо. Ди Джунио е отличен в множество изложби и проекти на местно и международно ниво. Работи предимно в сферата на инсталациите и пърфоманса. Сред най-известните му проекти са: фотографския проект за „AZTECAS” - Американски футболен отбор, осъществен със съдействието на мексиканския университет UDLA (2005), участието му в резидентните културни програми на ЮНЕСКО и др.

Стефано Кумия / Stefano Cumia - автор, участващ в изложбата
Роден в Палермо през 1980, където живее и работи. В Академията за изящни изкуства в Палермо негов преподавател по рисуване е художникът Алесандро Бадзан, който отрано го включва в различни колективни изложби, насърчавайки по този начин желанието му да работи усилено и да се развива като творец. Кумия е номиниран и избиран за участие в редица проекти като сред тях се откроява 30-то Биенале на изкуствата Трисино (Виченца), както и шестото издание на „Геният на Палермо”.

Фабриче Де Нола / Fabrice De Nola - автор, участващ в изложбата
Фабриче Де Нола е родена в Месина през 1964 г. Майка й е родом от областта Калабрия (Италия), а баща й е белгиец. Фабриче Де Нола следва в Академията за изящни изкуства в Палермо, която впоследствие напуска, за да се посвети на фотографията. През 90-те години на 20-ти век работи като художник-дизайнер в Женева, Кайро и Рим. През тези години Фабриче експериментира, подпомагайки с инструменти и техники на фотографията своята живопис. Оттогава насетне новите технологии и необятните възможности, които те предоставят, са неизменна част от творчеството на Де Нола. През 2006 Фабриче реализира първите маслени картини, чийто изображения са достъпни за гледане от мобилен телефон чрез QR код. Фабриче има многобройни участия в местни и международни изложби – като Квадриеналето в Рим, Венецианското Биенале и др.

„Лаборатория Сакарди” – Марко Бароне (1978), Джузепе Борджа (1978), Винченцо Профета (1977) и Тоти Фолизи (1979) / „Laboratorio Saccardi” – Marco Barone, Giuseppe Borgia, Vincenzo Profeta, Tothi Folisi - автори, участващи в изложбата
Лаборатория Сакарди е създадена през 2002 в Палермо. Авторите й живеят и работят в Палермо и Витлеем. Колективът, сформиран от четиримата млади художници използва в творчеството си главно теми, инспирирани от новините, техни главни герои са знаменитости и политици. Лаборатория Сакарди често обръща внимание на света на развлеченията, както и акцентира върху събития, които наистина са се случили и са актуални. Лаборатория Сакарди възприемат този „показен” свят с ирония и провокация – от позицията им на личности и творци, част от съвременната арт сцена, но без да се взимат прекалено на сериозно. В работите им често присъстват трансформираният в детски рисунки образ, писмените и визуални символи, колажите.

Стефания Романо / Stefania Romano - автор, участващ в изложбата
Родена в Палермо през 1975, където живее и работи. За Стефания Романо фотографията е „най-съвременният начин за изобразяването на нещата по верен начин”, тя е средството, което е най-подходящо за представяне на действителността. Във фотографските творби на Стефания Романо – сред потъналия в нематериална тъмнина фон - художничката показва своя собствен свят и разгръща пред зрителя своето въображение. В работите й се преплитат мечтателност и обективност, въвличайки ни в цифровата поетика на смесицата от реалност и фикция.

Джанлука Кончалди / Gianluca Concialdi - автор, участващ в изложбата
Роден през 1981 в Палермо, където живее и работи. Италианският художник Марко Чинджолани казва за Джанлука Кончалди, че той се стреми да си спомня нощите на „забравената памет”, ходейки усмихнат в тъмното. Джанлука е един от младите артисти, представители на школата в Палермо, който търси и показва вижданията си за света предимно през съвременните изразни средства на пърформанса и инсталациите. Участвал в множество колективни изложби, уъркшопи и инсталации, той е от художниците, които считат колаборацията между артистите за начин на постигане на максимално търсения и точен ефект на съвременното изкуство.

Джовани Тедеско /  Giovanni Tedesco - автор, участващ в изложбата
Роден през 1986 в Палермо, където живее и работи. Завършва Академията за изящни изкуства в Палермо, специалност живопис. Джовани Тедеско е най-младият художник, представен в изложбата. Той започва творческата си кариера през 2006, с неговата първа, представена пред широката публика творба – „Сънят на Андреа”. Последователно през годините 2007 и 2008 Тедеско показва самостоятелните си изложби „Замърсявания 07” и „Паспорт N’2”, с които радушно е приет от критиците в Палермо.
Автор:
СБХ
Публикация:
22.05.2009 г. 17:38
Посетено:
1233
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7954-izlozhba-palermo-vavilon-palermo-v-galeriya-rayko-aleksiev