Изложби

Изложба живопис на Валери Ценов в галерия "Ларго" - Варна

Един по-красив свят – малко по-различен от реалния, затова пък много по-бленуван

Изложба живопис на Валери Ценов в галерия "Ларго" - Варна
Валери Ценов. Античност

◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

изложба живопис на Валери Ценов

21 май – 03  юни 2009,
Откриване – петък, 22 май 2009 г., 18.30 часа 
арт галерия “Ларго” - Варна, ул. "Тодор Икономов" 1 (зад ВИНС)

• Журналисти, фотографи и оператори могат да посетят изложбата и да се срещнат с художника в четвъртък, 21 май, между 14,30 и 16,30 часа. Добре дошли са и на откриването в петък от 18.30 часа!

   
◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

В петък, 22 май, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” се открива изложба живопис на Валери Ценов. Десетата по ред изложба в новата арт галерия на Варна представя маслени платна на изтъкнатия пловдивски художник, който е добре познат и изключително популярен във Варна творец.
   
Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната художествена академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив. Съпругата му Нели Ценова също е известен художник.
   
След като завършва Художественате академия Валери Ценов няколко години активно изучава иконописта. Рисува активно и от този период има над 16 авторски икони. Интересно е да се знае, че той е създал иконографията на Св. Клавдий. Задачата за изписването на тази икона му поставят от френския град Безансон, където в тамошен параклис иконата се намира и до днес. До тази поръчка образът на католическия светец е съществувал само на миниатюрни щампи. За първи път върху икона го изписва нашият художник, използвайки по настояване на французите само натурални бои и свързватели, изработени по стари технологии. Тази прецизност и професионализъм на работата му впечатляват и ктитора на Желязната църква – Лука Станчев, който поръчва на Валери изписването на икона на Йоан Кръстител. Сега в църквата “Св. Стефан” в Истанбул се намира “Йоан Кръстител ангел пустинен”. През 2000 г. художникът получава специална покана да посети манастирите в Атон, където престоява един месец. Резултатът е изложбата “Докосване до Атон” през септември 2001 в пловдивската галерия “Бовиел”. Мащабната изложба от над 30 платна е посетена от вселенския патриарх Вартоломей IV и патриарх Максим.
   
Не е случайно, че отделяме толкова внимание на иконописния период в творчеството на Ценов. Тези умения и школовка помагат на художника да визуализира върху платното образа на жената, така, както той я вижда в сърцето си - жената-икона, жената-майка, символ на духовността, символ на чистата красота, на природата и на майката-земя. Митологична, но и съвременна, тя е едновременно и икона, и символ на живота. Женските образи са чисти и духовни, изпълнени със светлина, лишени от страст, сякаш дошли от един друг свят – те ни изпълват със смирение и спокойствие. Ако ги съзерцаваме достатъчно дълго, ни карат да се чувстваме пречистени, омиротворени и възвисени. Това е истинската сила на изкуството и не всеки съвременен художник я владее така силно, както Валери Ценов. Не пропускайте тази изложба, защото тук ще откриете 9 картини с тези вълнуващи и неповторими женски образи.
   
Втората интересна линия в творчеството на Валери са неговите пейзажи – неповторими, задушевни, колоритни, в платната творецът сякаш е събрал цялата красота на българската природа, сякаш е отворил прозорци във времето, през които надникваме в спрялото и застинало време-пространство. Така можем да се потопим в тишината на родопските селца, в слънчевите дворове отпреди години, в душите на старите къщи и улички. Мегдана, малката махала насред планината, скупчените къщурки, селският чифлик, каручката или купата сено, птиците, грънците, дърворезбите – знаци от миналото, които сякаш ни пренасят през времето и ние чувстваме с кожата си слънчевите лъчи, “чуваме” чановете как звънят, усещаме мириса на прясно окосеното сено, пренасяме се в мечтите си далеч, далеч. Всички наши сетива участват във възприемането на картините на Валери. Това не може да се случи всеки ден, затова не пропускайте в никой случай тази изложба.
   
А като варненци не можем да не се възхитим на последния цикъл картини, представен от автора - “Средиземноморие”. Такова синьо море, лодки, чайки, такова морско мечтание може само да ни възхити и да ни зареди с настроение и радостно очакване на предстоящото лято. Темите за тези картини са вдъхновени от честите пътувания на твореца във Франция, във връзка с ежегодните му участия в изложби там.
   
Уникалният стил на Валери пречупва типичните български традиции чрез собствените му творчески визия и разбиране. Мистиката и символиката не са случайни в платната му. Валери рисува идеите си за един по-красив свят – малко по-различен от реалния, затова пък много по-бленуван. Произведенията му излъчват спокойствие, от тях струи светлина, светът е преподреден чрез архитектурни детайли и структурни ефекти, овладени до съвършенство.
   
В настоящата изложба участват 21 маслени платна на живописеца с различни размери, а тематиката е изключително разнообразна – ще видим картини от циклите “Дом”, “Античност”, “Средиземноморие”, прекрасни пейзажи, вълнуващи женски портрети.

Изложбата продължава до 03 юни.

Автор: Нели Вълчева, галерист
20.05.2009 г. 23:22
Посетено: 2784
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7941-izlozhba-zhivopis-na-valeri-tsenov-v-galeriya-largo-varna