Изложби

"Лабиринти" в галерия "Дебют"

Сборна изложба от композиции на учениците от 8а и 8б клас в НУИИ „Илия Петров”

"Лабиринти" в галерия "Дебют"
Лабиринти. Дина Стоева


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Дебют" представя
 
Откриване на проекта „Лабиринти”
(Сборна изложба от композиции на учениците от 8 а и 8б клас в НУИИ „Илия Петров”)

19-29 май 2009

Откриване на 19 май 2009, от 18 до 20 часа
галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


◊ ДУМИ ЗА ПРОЕКТА

„Лабиринти на растежа” би могло да бъде мотото на изложбата от творби на най-малките ученици – осмокласниците в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”. „Лабиринт” е една от любимите им теми в часа по композиция. Дали се дължи на факта, че всеки ден, прекаран в училище, е сериозно изпитание за довчерашните безгрижни хлапета. Изпитание на упорството им да устоят своя професионален избор и посока, без да попаднат в поредния тупик. Навярно всеки ден, един от тях, поне веднаж се отрича от решението си да стане художник, защото пътят към тази цел е доста неясен, но затова пък осеян с трудности.

Една от трудностите е преминаването от спонтанността на детската рисунка към осмислянето на композиционните проблеми на картината. От играта с красивата случайност към дирижираната спонтанност. Един процес на овладяване или отказване, на научаване и отучване, който ще продължи през целия живот. Защото какво е животът освен едно постоянно лутане  в лабиринтите на собствените ни страхове, съмнения, надежди и мечти.

Хубавото е, че в рисунките на осмокласниците има все още от детската енергия, съчетана чаровно с първите пориви на духа не само да изобразяват, но чрез изображението да внушават, да вълнуват, да ни накарат да се замислим...

Поривът им да бъдат художници.

Мария Ландова
Куратор на изложбата


• Изложбата се организира с  любезното съдействие на Банка Пиреос.
Автор: Олимпия Николова
16.05.2009 г. 15:22
Посетено: 943
Етикети: Дебют, галерия
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7905-labirinti-v-galeriya-debyut