Изложби

Нова изложба в РИМ - Стара Загора

За пръв път - експонати от региона, открити преди 102 години

◊ СЪБИТИЕТО

Днес – 15 май 2009 г., от 17.30 часа на четвърто експозиционно ниво в Регионалния исторически музей – Стара Загора, ще бъде открита изложба с експонати от региона, съхраняващи се във фондовете на Националния археологически музей с институт при БАН.

Експозицията е посветена на Международния ден на музеите – 18 май и ще може да бъде видяна до края юли.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията ще покаже за пръв път в града на липите експонатите от т.нар. „колективна находка” – църковна утвар (VI-VII в.) и бронзови антични съдове (II-IV в.), открити през 1907 година при изкоп за водопровод в центъра на града, скрити в два долиума. Поради липсата на музей по онова време, находките са били предадени на Народния музей в София, където се съхраняват и до днес.

Сред експонатите ще могат да се видят и тракийски оброчни плочки, праисторически съдове, антично стъкло и др. Един от най-ценните е откритата в античен гроб в землището на село Хан Аспарухово глазирана керамична римска кана от края на II и началото на III в. Тя е единствен екземпляр от провинция Тракия. Украсена е с релефни апликации на Херакъл, глава на Дионис, Сатир, Силен, бюст на менада и растителни орнаменти в техника „барботино”.
Автор:
Анелия Овчарова, Община Стара Загора
Публикация:
15.05.2009 г. 08:54
Посетено:
1043
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7891-nova-izlozhba-v-rim-stara-zagora