Изложби

"Нарисувай ми Амазония". Изложба на Мила Банкова във Варна

Мила Банкова - една различна българка, не само защото идва от Перу

"Нарисувай ми Амазония". Изложба на Мила Банкова във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Съюз на архитектите в България - Дружество Варна ви кани на

изложбата на Мила Банкова "Нарисувай ми Амазония"

Откриване - 8 май 2009, 18.00 ч.
в Дома на архитекта, Варна, ул. "Мусала" 10

• Пресконференция - 8 май 2009, 13.00 ч.

В пресконференцията ще участват Мила Банкова, арх. Явор Банков, управител на Централния дом на архитекта в София и арх. Станчо Веков, куратор на изложбите в Дома на архитекта - Варна.


◊ ЗА МИЛА БАНКОВА

Мила Банкова е безкрайно интересна млада жена, която се отказва от примамливото предложение за научна работа в Италия, за да прокарва реални пътища между културите и да показва какво означава да бъдеш мисионер през 21-ви век.

Завършила междукултурно сътрудничество в Италия, 26-годишната Мила Банкова се посвещава на доброволческа мисия в Амазония, сред най-бедното население в света. Като представител на хуманитарна организация се ангажира с различни социални проекти и в продължение на 2 години подпомага, опознава и обиква децата на Перу.

Детските приказки и легенди, рисунки и снимки Мила Банкова обединява в „Писмо до теб от Амазония” - завладяваща книга за докосването до един, съвършено различен от европейския, екзотичен и синхронен с естеството на природата свят. Паралелът между него и т. нар. цивилизационно живеене далеч не говори в полза на съвременния човек и повдига редица въпроси за неговото не/разумно и без/отговорно поведение, за загубването в крайна сметка на инстинкта му за самосъхранение.

С пътуващата изложба "Нарисувай ми Амазония", която, след редица други градове, гостува и във Варна, Мила Банкова събира средства за издаване на това уникално произведение, отразяващо културното наследство на един изчезващ народ. 

Мила Банкова за себе си

Научих се преди всичко да ценя различното и да не лепвам западни етикети върху това, което е различно от нашия свят. Например къщите им – те нямат понятие за дом, ред и чистота, все пак в гените си те са номади, а само сега са ограничили племената да живеят в резервати, за да могат властниците да разполагат с природните богатства на тропическите гори.

В къщите местните само сънуват или са на сянка, затова и не можем да определим техните къщи като бедни, защото нямат стъклени прозорци и удобства. Там има няколко легла, хамак, сковани летви и покрив от листа, задължително мрежа против комарите.

Реката е навън, плодовете са навън, месото виси на някой друг клон и съхне, дрехите са разположени по гредите, печката с въглища или дърва е отвън, за да не опушва. Но в по-голямата част от времето те са извън къщата, жените перат на реката или берат плодове, мъжете работят, ловуват, носят банани или са някъде с лодката.

Само когато ги опознаеш, разбираш колко са мъдри - говоря за племената, чийто произход е именно дъждовната гора. Тяхната еволюция се е развивала в продължение на хиляди години в посока на адаптиране към природата, а не доминиране. За съжаление, те тотално изчезват...


. Повече за Мила Банкова и нейната изумителна биография може да прочетете и видите на:
http://www.perumiwa.blogspot.com


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
07.05.2009 г. 21:49
Етикети:
Посетено:
2835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7834-narisuvay-mi-amazoniya-izlozhba-na-mila-bankova-vav-varna