Изложби

"Златна сватба" - изложба на д-р Денка Попова в галерия "Ноема'

Изложба от 12 гоблена

"Златна сватба" - изложба на д-р Денка Попова в галерия "Ноема'


◊ СЪБИТИЕТО

Д-р Денка Попова представя изложба „Златна сватба”
гоблени
 
Изложбата се открива на 11 май от 18.30 часа и ще продължи до 15 май 2009 г. в галерия ”Ноема” (бул. "Цар Освободител" 1, вход откъм градинката).

Авторката посвещава експозицията на колегите си детски лекари.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата са включени 12 гоблена - „Златната Богородица” (иконата на Владимир), „Гетсиманската градина”, „Пътят към черквата”, „Момиче на скала”, „Слънчев кът”, „Лунната зима”, „Мостар”, „Нежни цветя”, „Ледената принцеса”, „Къщата на Дайв”, „Пролет” и „Есен”.

Ето какво казва за изложбата си дългогодишният педиатър д-р Денка Попова:
„Посвещавам тази изложба на детските лекари, върнали слънчевите усмивки на децата в техните семейства, както и на съпруга си, проф. Енчо Попов, с когото на 10 май отпразнувахме златната си сватба. Трудна, много трудна е професията детски лекар. Но благодатна! Още с отварянето на вратата на кабинета за контролния преглед на болното детенце усещаш, че струята живот е върната. Очите на майката го казват, без думи дори. И това е голямата благодат на професията педиатър. Сътворена е частица здраве.

30 години детски лекар. На доста места. Включително и в Либия. Там бащите донасяха в детската болница „Джелал” изгарящо от температура дете, увито във вълнен повой при температура на въздуха 35-40 градуса! То буквално умираше – веднъж от болестта, втори път от родителското невежество. А групата ни от 12 български лекари трябваше да направи така, че животът в очите на детето да заискри отново.

В София детското отделение на ХV поликлиника в кв. Лозенец, което ръководех, наблюдаваше около 1 500 деца. Детската смъртност бе 6 на хиляда, а някои години и нулева. (За сравнение, средната за страната бе 16-20 на хиляда, а в Либия тя бе 150 на хиляда.)

Главата ми е пълна с хиляди и хиляди спомени от изтеклите години. И когато в ранните сутрешни часове седнеш с иглата и гоблена в ръце, спомените оживяват. Всеки бод е спомен за едно излекувано дете. Така гобленът се превръща в сътворена красота, заредена и от твоите спомени. Защото красотата въздейства тогава, когато е заредена с емоционалния пълнеж на душата и сърцето!”


◊ ЗА АВТОРКАТА

Денка Попова е родена на 26 април 1936 г. в с. Коньово, Новозагорско. Завършва Разградската гимназия „Никола Йонков Вапцаров” през 1953 г. Дипломира се през 1960 г. в Медицинска академия, София. Работи три години по разпределение в Разград. През 1968 г. взема специалност детски болести. От 1970 до 1974 г. работи като детски лекар супервайзер в детската болница „Джелал Хоспитал” в Триполи, Либия. От 1975 започва работа като участъков педиатър в ХV поликлиника в кв. Лозенец в София, а от 1979 г. до 1989 г. е завеждащ Детско отделение там. Сред децата, за които се е грижила и е лекувала, са депутатът Любен Дилов-син и зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев.

Автор:
Публикация:
05.05.2009 г. 16:51
Посетено:
1384
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7820-zlatna-svatba-izlozhba-na-d-r-denka-popova-v-galeriya-noema