Изложби

Изложба живопис на Силва Бъчварова във Варна

Покана за един нов поглед към света около нас

Изложба живопис на Силва Бъчварова във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Силва Бъчварова
Изложба живопис


9-30 май 2009
Къща музей "Г. Велчев" - Варна, ул. "Радко Димитриев" 8


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Силва Бъчварова. Завършва Художествена гимназия в София и НХА - София. Работи като сценограф за различни театри у нас и в чужбина, има 17 самостоятелни изложби живопис, сценография, илюстрация, рисунка. Преподавател по живопис в НХА.


"Картините на Силва са странни не само заради естетически необичайния си характер, но и заради духа си – оригинален и нетипичен за нашите навици и чувствителност. Хората са скрити зад маски, а предметите зад техните нови значения. При това всички са белязани с необуздаността на един ярък съвременен барок. Особената карнавалност в гледната точка и пътят на търсене придават мистериозност на работите й. Тя замесва тази дива лудост, наречена карнавал, и я формира от своеобразие, гротеска и фантазия. Нейните прекрасни и странни създания са не само красиви. По пътя на собствената си трансформация те са придобили магическо значение, чувство на интимност с духовния свят. Изкуството на Силва е атака в стереотипното пространство на нашите сетива и чувства, баланс на ръба между театъра и живота, реалност и магия, изящно и декоративно изкуство. Този подход е плодотворен, защото Божият дух е прекалено голям за да бъде затворен в едно създание."
Мария Василева – арт критик и куратор на СГХГ - София


"Работите на Силва Бъчварова са изчерпателни и ясно дефинирани като концептуално съдържание и визуална презентация. Абстрактните картини са предизвикателство към познатата перспектива и покана за нов поглед към света около нас. Те ни представят въображаем и знаков разказ, който е уникален по структура, цвят и емоционален нюанс."
Анжела Ди Бело - Директор, Agora Art Gallery, Ню Йорк


"Използвам живописта като средство за предаване на  впечатления, емоции и спомени във визуален формат. Голямо значение в работата ми има моята любов към качествените музейни творби, особено декоративното изкуство от цял свят и историята на изкуството. Чрез манипулиране на формални и символични елементи произведенията на изкуството се превръщат в магическо наслояване на древност и модернизъм, което излиза извън времето. Стремя се към изображения с аура на античност. Използвам оригинални собствени техники, които достигнах след много труд и експерименти. Мисля, че всички неочаквани резултати са провокация за моето въображение."
Силва Бъчварова

Автор:
Мариана Георгиева
Публикация:
05.05.2009 г. 14:34
Посетено:
1934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7819-izlozhba-zhivopis-na-silva-bachvarova-vav-varna