Изложби

Изложба на 9-годишната Ивон в Стара Загора

Седма самостоятелна изложба на малката художничка

Изложба на 9-годишната Ивон в Стара Загора
Натютморт с червени цветя, 2007


◊ СЪБИТИЕТО

Народно читалище „Св. Кл. Охридски” - Стара Загора
представя

„Слънчеви картини” - изложба живопис на Ивон Кючукова (9-годишна)

04-17.05.2009 г.

Откриване на 04.05.2009 от 18.00 ч.  


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ХУДОЖНИЧКАТА

9-годишната Ивон Кючукова показва своята 7-ма самостоятелна изложба в гр. Стара Загора в читалище „Св. Климент Охридски”. Това става месец преди представянето на следващата й, осма самостоятелна изложба в галерия „Арт Муза” (София) и пет месеца след предишната такава в Младежкия дом, гр. Перник.

Ивон рисува от 3-годишна, когато участва в обща художествена изложба в гр. Несебър (2003 г.) Печели конкурс на фирмата за художествени материали „Девергент” и е поканена на 4-годишна възраст за първа самостоятелна изложба в галерия „Ирида” (София, 2004 г.). На втората си изложба показа над 1 м огромни платна с маслена живопис.

Сега 9-годишната Ивон показва, че за нея изкуството няма граници. Готова е да рисува навсякъде и с всичко. Освен акварела и маслената живопис, тя овладява техниката на акрила, рисуването на художествено стъкло и графиката. Привличат я и съвременните форми на изкуството - пърформансите, рисува с удоволствие и върху всякакви предмети и върху собственото си тяло. Ивон Кючукова илюстрира стихосбирката „Споделено” на своите родители Никол Клим и Стефан Кючуков, издадена през 2008 г.

Някои от картините е трудно да се припишат на дете – звучат завършени по отношение на композицията и цветовата хармония. Детайлът е премерен и подчинен на едрата обобщена форма. Ивон говори предимно с абстрактни изразни средства, но започва същевременно да изследва заобикалящия ни свят и да го претворява през чистия детски поглед - свеж и неповторим. Формите въздействат монументално, но особено завладяващи са цветовете – искрящи в багрите от топлата гама. Тя създава един щастлив и прекрасен свят, в който бихме искали да се потопим, една реалност, многократно по-красива от действителната.

Ивон вече е ученичка в художествената паралелка в І СОУ „П. Славейков”. От 2 години тя открива любовта си към пианото и напредва в тази област под вещото ръководство на доц. Анна Тошкова от Музикалната академия.
Автор: Николинка Климукова – изкуствовед
02.05.2009 г. 13:09
Посетено: 582
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7807-izlozhba-na-9-godishnata-ivon-v-stara-zagora