Изложби

Българският Моне - варненката Светла Косева гостува в Русе

Изложба импресионистични картини в галерия "Оказио"

Българският Моне - варненката Светла Косева гостува в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

От 29 април до 15 май 2009 с първа самостоятелна изложба в Русе гостува варненската художничка Светла Косева. В уютното и артистично пространство на галерия „Оказио” тя се представя с живописните си платна.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Картините на Светла Косева са лирични като изказ, нежни и иносказателни в замисъла си. Като във филмова лента се редуват епизодите от живота на една любовна връзка, житейска драма и състояния, които изискват уединение и нуждата човек да намери собственото си его. Символиката на синьото е нарочно търсена, защото тя асоциира с извисяването на духа. Това се допълва от емблематичното присъствие на гълъбите и водата.
Характерно за художничката е играта със светлината в платната й. Акцент, фокусиращ точно представените детайли - прегръдката, ръцете.

Срещата с творчеството на Светла Косева със сигурност ще предизвика много размисъл и надявам се, почитателите на живописта да намерят отговорите на въпросите, които отправя варненката.

Критиците я определят като българския Моне. Струва си човек да се докосне до българската представителка на импресионизма, тя е заредена с френския полъх на изобразителното изкуство, с носталгията по красивите мигове.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
29.04.2009 г. 10:32
Посетено:
4991
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7788-balgarskiyat-mone-varnenkata-svetla-koseva-gostuva-v-ruse