Изложби

Изложба от бижута на унгарската приложничка Жужа Ферда

Бижута-уникати в Унгарския културен институт

Изложба от бижута на унгарската приложничка Жужа Ферда


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба от бижута на Жужа Ферда
ще бъде открита в Унгарския културен институт на 28 април 2009 (вторник) от 18 часа.

На откриването ще присъства авторката, като бижутата ще бъдат показани на модно дефиле с участието на студенти от катедра "Мода" (Национална художествена академия).


◊ ЗА АВТОРКАТА

Авторката Жужа Ферда е завършила специалност „ландшафтна архитектура”. На двадесетгодишна възраст заминава за Париж, където аранжира витрините на някои от най-известните в света модни къщи (Тед Лапидус, Torrente и др.). Работи и като модел на Пиер Карден.

След завръщането си в Унгария Ферда създава собствена много успешна модна марка, изработвайки театрални костюми и дизайнерски модели-уникати. За да разшири своята модна марка, тя прилага наученото в Alain Vagh Studios (Салерн, Франция) и започва да проектира и произвежда впечатляващи лъскави керамични бижута.

Подбрани колекции от керамични бижута „ferda Majolica” са част от постоянната екпозиция в Alain Vagh Studios. Тези бижута са показвани в много градове на Европа. Всички бижута на Ферда имат номер и носят запазената марка „ferda”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Студентите, които ще представят колекцията от бижута, откриха наскоро (14 април) изложба от свои творби "Лице в лице" в Унгарския културен институт,  интерпретиращи елементи от българския и унгарския традиционен костюм и инспирирани от чана.
 
Изложбата от бижута ще бъде открита за посетители до 15 май 2009.
Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
24.04.2009 г. 09:27
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7753-izlozhba-ot-bizhuta-na-ungarskata-prilozhnichka-zhuzha-ferda