Изложби

"Ектопластични рисунки и инсталации" на Петер Цанев

Изложба на "Шипка" 6

"Ектопластични рисунки и инсталации" на Петер Цанев


◊ СЪБИТИЕТО

Петер Цанев
Изложба „Ектопластични рисунки и инсталации”



16 април – 12 май 2009 година
Национален център за съвременно изкуство – София
ул. "Шипка" 6, етаж 3

Откриване – 16 април, четвъртък, 18:30 часа

Изложбата се осъществява със съдействието на банка „Пиреос


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Ектопластичното изкуство
(основен текст към изложбата)

Ектопластичното изкуство е несетивно медиумно изкуство.

Това е психологическо изкуство, насочено към креативни действия и преживявания „без психологическа дистанция”*, недопускащи пряко наблюдение, рефлексивност и всякакво инструментално използване на съзнанието за контрол и анализ.

Ектопластичното изкуство не съдържа ирония, постмодерни критични дискурси или хипермодерни претенции и отрича социо-културните стратегии за демистифициране на визуалното. Същевременно ектопластичното изкуство не трябва да се разглежда като мистично действие или мистификация, която има за цел да свърже изкуството с магическото познание на окултните практики.

Ектопластичното изкуство е нова форма на „активно въображение”**, която има за цел „верността към образите, а не въвеждането на образите
в полето на изкуството”. 
 
Ето защо ектопластичното изкуство не е насочено към развитието на изкуството, усъвършенстването на личността на художника или художественото решаване на илюзорните проблеми на общоприетата реалност.

Ектопластичното изкуство е вдъхновено от интуицията на творци като Робърт Флуд (1574-1637), Франц Месершмид (1736-1783), Хайнрих Антон Мюлер (1865-1930), Хилма Клинт (1862-1944), Антонен Арто (1896-1948) и Ив Клайн (1928-1962), посветили своя живот на „психологическата естетика на невидимото”***.

* Цанев, П. (2008) Психология на изкуството. София: НХА.
** Hillman, J. (1983). Healing Fiction: On Freud, Jung, Adler
. New York: Station Hill Press.
*** Цанев, П. (2009) Психологически подходи в изкуствознанието. София: НХА


◊ ЕКТОПЛАЗМА

Ектоплазма
(допълнителна информация към изложбата)

Термин, въведен от Шарл Рише през 1894 година, за да опише появата на „екстериоризирана субстанция” от тялото на някои физически медиуми, от която понякога се формират различни материализации. (От гръцки ektos, “извън” + plasma, “нещо формирано или моделирано”.)
 
В разгара на спиритизма към края на 19. и началото на 20. век имало хора, които по време на транс притежавали способност да материализират една непозната субстанция с мъглива и млечнобяла характеристика, която се появявала от техните тела. Тази прозрачна газообразна субстанция, която се отделяла от тялото на медиумите, сякаш била обличана от нефизическите тела на свръхестествените същности, като им позволявала да взаимодействат с нашия физически свят. Учените и изследователите на този феномен наблюдавали, че процесът на отделяне и материализиране на ектоплазма бил съпроводен от свръх усилия и разход на енергия. Физическите медиуми са рядкост в съвременния свят и съществуването на ектоплазмата не се приема от официалната наука.

Eктопластични рисунки и инсталации

Ектопластичните рисунки и инсталации експериментират с пораждащата сила на несетивното изкуство. Те представляват образна субстанция, която се появява от тялото на медиум, който може да бъде човек, празно пространство, творба на изкуството или анимиран обект. Ектопластичното рисуване е акт на евокативна транскомуникация, която свърза изкуството с психологията на непознатото тяло.


◊ ЗА АВТОРА

Петер Цанев е роден през 1967.

Художник и историк на изкуството. Доктор по история на изкуството, 1999. Доцент в Националната художествена академия в София от 2002 година.

Автор на книгите: "Изкуство, психопатологична образност и детски рисунки" (2002), "Психология на изкуството" (2008), "Психологически подходи в изкуствознанието" (2009).

От 2001 година Петер Цанев ограничава художествената си дейност единствено до психологически форми на рисуване с бяло мастило.
Автор:
СБХ
Публикация:
14.04.2009 г. 14:54
Посетено:
2329
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7698-ektoplastichni-risunki-i-instalatsii-na-peter-tsanev